Uutiset

Ilkeä digikirja tappaa sairaita lapsia

Vanhanaikaisuudestaan huolimatta kirjat ovat mukavia kapistuksia, mutta yksi paha puute niillä on: tiedon etsiminen on hankalaa.

Tilanteeseen on kuitenkin tulossa parannus. Jos hyvin käy, niin pian tiedon etsiminen kaikista maailman kirjoista voi olla yhtä helppoa ja nopeaa kuin hakukone Googlen käyttö verkossa.

Suuresta osasta kirjoja otetaan vain yksi painos, jonka loputtua sen löytäminen voi olla mahdotonta.

Maailmassa on julkaistu tuhansittain hyviä ja hyödyllisiä kirjoja, joista vain harva on edes kuullut. Kirjojen siirtäminen sähköiseen ja vapaasti haettavaan muotoon antaisi mahdollisuuden löytää ja ostaa muuten unohduksiin jääviä kirjaharvinaisuuksia.

Helppoa se ei ole, sen sai viimeksi kokea hakukonejätti Google, joka aloitti Yhdysvaltain kirjastojen kirjojen sisällön indeksoinnin. Tavoitteena oli tarjota ilmainen hakumahdollisuus verkon kautta.

Paikallinen kustantajien liitto kuitenkin haastoi Googlen oikeuteen, sillä kirjojen digitalisoimisen pelätään vievän kustantajien tulot. Googlen malli, jossa kirjaa ei voisi kopioida kokonaan verkosta vaan tiedonhakijalle esitettäisiin vain ne sivut, joilla haettu tieto on, ei liitolle kelpaa.

Jos kustantajilla olisi yhtään liikemiesvaistoa ne kannustaisivat hankkeita, jotka auttavat löytämään kaikki jo unohduksiin jääneet teokset. Helppokäyttöinen hakukone antaisi kirjalle ja lukijalle mahdollisuuden kohdata toisensa ja kenties sen avulla saataisiin muutama kirja kaupaksikin.

Oma lukunsa digipaniikissa oli englantilaisen verkkolehti ZDNetin tuore uutinen, joka julisti Googlen hankkeen tappavan lapsia.

Väitettä perusteltiin sillä, että eräs brittiläinen lastensairaala on poikkeuslailla saanut ikuisen tekijänoikeuden Peter Pan -kirjaan. Sairaalan mukaan mahdollisuus lukea edes osa kirjan sisällöstä verkossa veisi sairaalalta rahat ja johtaisi lasten hoidon lopettamiseen.

Ilmeisesti sairaalassa ei tiedetä, että Peter Panin tekijänoikeudet ovat rauenneet jo muissa maissa ja sen on pitkään voinut hakea verkosta kulttuuriperintöä ilmaiseksi kaikkien saataville jakavan Project Gutenbergin kautta.

Siitäkin huolimatta Peter Pania ostetaan edelleen kaupasta.

Minä vietin viikonloppuni kirjojen parissa, kun päätin siirtää kirjahyllyn huoneen seinältä toiselle.

Viikonlopun kestäneen aherruksen tuloksena hylly seisoo edelleen vanhalla paikallaan ja kirjapinot ovat vallanneet kämpän kaikki vaakasuorat pinnat.

Milläs siinä ehtii hyllyä siirtämään, kun sieltä tekee ihan ilman hakukonettakin löytöjä, joita ei muistanut omistavansakaan. Tulipahan taas luettua.

Päivän lehti

24.1.2020