fbpx
Uutiset

Ilkka-Yhtymän yt-neuvottelut päättyivät 26 henkilön irtisanomiseen – Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät, molempien päätoimittajat jäävät pois tehtävistään

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntalehdet yhdistyvät yhdeksi mediabrändiksi. Yt-neuvottelut johtavat yhteensä 28 henkilötyövuoden vähennykseen.
Toni Viljanmaa ei jatka sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajana. Kuvassa Viljanmaa esittelee lehden historiaan liittyviä muistoja Vaasan toimituksessa syksyllä 2017. Kuva: Matti Posio
Toni Viljanmaa ei jatka sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajana. Kuvassa Viljanmaa esittelee lehden historiaan liittyviä muistoja Vaasan toimituksessa syksyllä 2017. Kuva: Matti Posio

Ilkka-Yhtymän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet, ja 26 henkilön työsuhde päättyy irtisanomiseen.

I-Mediat Oy:n julkaisemat sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät yhdeksi mediaksi, Ilkka-Yhtymä tiedotti maanantaina.

Sekä Ilkan päätoimittaja Satu Takala että Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa jäävät pois I-Mediat Oy:n palveluksesta. Takala jää lisäksi pois Ilkka-Yhtymä-konsernin johtoryhmästä.

Ilkan va. päätoimittajana toimii toistaiseksi VTM Pia Hunnakko ja Pohjalaisen va. päätoimittajana FM Mikko Kallionpää.

Yhdistyvän lehden uusi päätoimittaja, nimi ja lanseerausajankohta ja päätoimittaja julkistetaan tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Vähennyksiä yhteensä 28 henkilötyövuotta

Syyskuussa alkaneiden ja nyt päättyneiden yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksena henkilöstövaikutukset toteutuvat osin vapaaehtoisratkaisuilla, osa-aikaistamisilla sekä jättämällä määräaikaisia ja vapautuvia toimia täyttämättä.

Irtisanottavista kuudelle tarjotaan uutta tehtävää. Lisäksi uusia työsopimuksia on tarjottu neljälle henkilölle irtisanomisperusteisten ehtomuutosten johdosta.

Henkilövähennysten yhteenlaskettu vaikutus on noin 28 henkilötyövuotta. Henkilövaikutuksista kohdistuu I-print Oy:n painotoimintaan noin kaksi henkilötyövuotta, I-Mediat Oy:n sisällöntuotantoon noin 12 henkilötyövuotta ja kaupallisiin toimintoihin noin 13 henkilötyövuotta.

Jatkossa Ilkan ja Pohjalaisen tilaajat saavat lehtensä ja digipalvelunsa uudistuvana kahden maakunnan yhteisenä mediana. Ilkan tilaajille lähetetyn sähköpostiviestin mukaan tilaukset jatkuvat uuden yhdistyvän lehden tilauksena erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

Tiedotteessa kerrotaan, että lehtibrändien yhdistämisellä vastataan entistä paremmin mediakulutuksen ja toimintaympäristön muutokseen.

Ilkan ja Pohjalaisen yhteenlaskettu kokonaislevikki vuonna 2018 oli 56 171 kappaletta ja kokonaistavoittavuus 260 000.

Maakuntalehdillä pitkä historia

Ilkka ja Pohjalainen lukeutuvat Suomen tunnetuimpiin maakuntalehtibrändeihin, ja kummankin lehden vaikutus Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kehityksessä on ollut suuri. Lehtien päätoimittajat ovat eri aikoina olleet myös valtakunnallisesti tunnettuja poliittisia vaikuttajia.

Ilkka perustettiin vuonna 1906 Seinäjoella. Lehti kuitenkin ilmestyi Vaasassa, joka oli tuolloin Etelä-Pohjanmaan hallinnollinen ja kaupallinen keskus. Vuonna 1962 Ilkka Oy muutti Vaasasta Seinäjoelle. Ilkka-lehden perustaja oli Santeri Alkio, jota pidetään keskustalaisen aatteen luojana.

Vaasassa ilmestynyt Pohjalainen perustettiin vuonna 1903 nimellä Vaasa. Pohjalaiseksi lehti muuttui vuonna 1984. Pohjalainen liitettiin kokoomukseen, kunnes lehti julistautui sitoutumattomaksi vuonna 1991. Myös Ilkka on sitoutumaton.

Pohjalainen ja Ilkka kävivät vuosikymmeniä taistoa Pohjanmaan alueen lukijoista ja mielipideherruudesta. Tämä päättyi vuonna 1992, kun Pohjalainen siirtyi Ilkka-yhtymän, eli silloisen Ilkka oy:n, omistukseen. Siitä asti Ilkka ja Pohjalainen ovat tehneet tiivistä toimituksellista yhteistyötä, vaikka ovatkin keskittyneet eri maakuntiin Etelä-Pohjanmaahan ja Pohjanmaahan.

Suomenmaa-lehti kirjoitti syyskuussa, kuinka Ilkan nimen häviäminen olisi isku keskustalle. Ilkasta tuli aikanaan Al­ki­on an­si­os­ta maa­lais­lii­ton tär­kein sa­no­ma­leh­ti, vaik­ka vi­ral­lis­ta pää-ää­nen­kan­nat­ta­jan sta­tus­ta se ei kos­kaan saa­nut­kaan.

 

Ilkka ja Pohjalainen kuuluvat osakkaina 12 maakuntalehden yhteistyuössä muodostamaan Lännen Mediaan. Myös Hämeen Sanomat on Lännen Median osakas.

Menot