fbpx
Kolumnit Uutiset

Ilma sakeana silkkaa hurskastelua

Ihmisen pitää ryhtyä liikkumaan aktiivisesti viimeistään nelikymppisenä, jotta kunto pysyy korkealla myös vanhuksena.

Hyvä kansalainen säästää näin yhteiskunnan kustannuksia, kun on liikunnallinen ja omatoiminen vielä 90-vuotiaanakin.

Tosin, jos pää hapertuu, mutta jalat toimivat, yhdistelmä on vaarallinen.

Liikunta tekee hyvää korkealla iällä, vaikka tahti on jo hidastunut, eikä jalka nouse kuten ennen. Kun rollaattorin kanssa tekee lenkkiä, kotihoidon ei tarvitse alvariinsa trampata auttamassa.

Tämä on paljon kehuttua ennaltaehkäisyä. Yhteiskunta mainostaa sitä, muttei juurikaan tue käytännön toimin.

Hämeenlinnassa mummo saa apuvälinekeskuksesta yhden rollaattorin. Jos tarvittaisiin kaksi, toinen sisälle ja toinen ulos, vastaus on ehdoton ei.

Oletuksena on, että huonosti liikkuva mummo nostaa rollaattorin rappuset alas ja ylös!

Onneksi on huuto.net. Sieltä saa rollaattorin muutamalla kympillä. Tosin silloin se pitää hakea ehkä satojenkin kilometrien päästä.

Lapsiperheiden kotipalvelu on todistettu tehokkaaksi ja ennen kaikkea halvaksi syrjäytymistä ja lastensuojelun tarvetta ehkäiseväksi palveluksi.

Vielä 60- ja 70-luvuilla oli täysin normaalia, että perheissä kävi kotisisaria, jotka auttoivat esimerkiksi sairastapauksissa.

90-luvun lamassa tehtiin fataaleja virheitä, joista maksetaan yhä kovaa hintaa. Yksi niistä oli lapsiperheiden kotiavun alasajo.

Viime vuosina kotipalvelu on onneksi keksitty uudestaan.

Se on todella edullista, kun vertaa sitä lastensuojelun aiheuttamiin kustannuksiin.

Miksi sitä on edelleen tarjolla niin vähän?

Kunnat maksavat tähtitieteellisiä summia, kun perheet syrjäytyvät ja lapset joudutaan ottamaan huostaan.

Aikainen puuttuminen kotipalvelun avulla säästää pitkän pennin.

Kotipalvelua on nyt tarjolla lapsiperheillekin, muttei tarpeeksi. Kysyntä kasvaa koko ajan, kun perheet ovat löytäneet sen.

Hämeenlinnan asiakaskyselyssä siitä tuli todella hyvä palaute. Perheet olivat kiitollisia ja henkilöstön ammattitaitoa kehuttiin. Ainoa huoli oli, ettei palvelua enää saisikaan.

Kotipalvelun tarjoaminen on kaikille osapuolille parempi ja edullisempi vaihtoehto kuin lastensuojelun piiriin joutuminen.

Terveydenhuollossa on ihan sama juttu. Miksei terveyskeskuksille anneta riittävästi fyrkkaa? Sen sijaan rahaa kuluu mielettömästi keskussairaalaan, kun sairauksiin ei puututa ajoissa.

Päättäjät puhuvat hurskaasti aikaisesta puuttumisesta, mutteivät anna siihen rahaa. Se vaatisi, että muutaman vuoden pannaan rahaa sekä palvelujen kevyeen että raskaaseen päähän.

Nyt toimitaan palokunnan lailla. Asioiden annetaan kriisiytyä ja maksetaan siitä maltaita.

Menot