Uutiset

"Ilmaisen" rahan hurmaa

Asunnot ovat alennusmyynnissä hehkuttaa Nordean Etelä-Hämeen aluejohtaja Kari Tainio (HäSa 9.9.2005).

Tainio perustaa väitteensä siihen, että Saksassa asuntojen hinnat ovat paljon kalliimmat kuin Suomessa. Olisi kiinnostavaa tietää, minkä Saksan kaupungin hintoihin Tainio Suomen hintoja vertaa. Kun ottaa design-kaksion Düsseldorfista, sillä on hintaa huomattavasti enemmän kuin hämeenlinnalaisella kerrostalokaksiolla. Mutta kun Saksassa ajaa sata kilometriä pikkukaupunkiin, hinnat ovat jo aivan toiset.

Olivatpa asunnot alennusmyynnissä tai eivät, kansalaiset ovat hurmiossa, kun korot ovat alhaalla. Asuntokauppa käy kuumana ja pankit hymistelevät, kun saavat asunnonostajille myytyä tyyriitä vakuutuksia asuntolainojen siivellä.

Erityisesti nuoret aikuiset tuntuvat olevan innoissaan siitä, että laina on edullista. Tuntuu kuitenkin siltä, että palkkatason nousuun luotetaan aivan liikaa. Kun on 25-vuotiaana varaa elää elämää, josta vanhemmat ovat vain haaveilleet, elämäntyylin ja elintason muuttumisella ei voi kaikkea selittää.

Tuttavapiirissä ei ole mitenkään harvinaista ottaa 250 000 euron asuntolaina ja siihen päälle kustannetaan arkkitehti, viherpihan suunnittelija ja käydään pankista hakemassa halpaa rahaa citymaasturia varten. Sen lisäksi joka vuosi on päästävä kaukomaille reissuun.

Moni luottaa siihen, että visa-laskut saa maksettua, tulevaisuudessa palkka nousee, joskus on odotettavissa perintöä ja kun kaikki elävät näin, eihän tässä voi kuinkaan käydä.

Kirjailija ja toimittaja Nina Honkanen on kirjoittanut kirjan takaajan painajaisesta, kun hän uskoi pankinjohtajan puheita ja takasi sukulaistensa lainoja. Kuinkas kävikään. Honkasella ei ole luottokelpoisuutta. Teki hän töitä kuinka paljon tahansa, elintaso on minimi, sillä kaikki menee velkojen maksuun. Hän ei saa edes itse avata kännykkäliittymää.

Vaikka Honkasen kirja on fiktiivinen, on siinä paljon omaa elettyä elämää. Tällaisia tosikertomuksia tarvittaisiin lisää. Ne pitäisi olla saatavilla pankkitiskin vieressä, sillä joskus on ihan hyvä pohtia myös sitä, että entäs jos kaikki ei menekään omien suunnitelmien mukaan. Laskukoneen käyttö on sallittua: mihin on todella varaa ja mihin ei.

Lehtien palstoilla asiantuntijat ovat jo vuosia arvailleet, koska asuntojen hinnat taittuvat ja koska korot nousevat. Sitä päivää ei vielä ole näkynyt. Romahdusta tuskin tapahtuu, mutta korot nousevat ja sitten ison asuntovelan omaava on paiseessa.

Nina Honkanen on vihanen siitä, että pankinjohtaja sanoi hänelle aikoinaan, että nuori Nina ei joudu lainaa näkemään kuin takauspapereissa. Tainion kaltaisten pankki-ihmisten puheet eivät lama-ajoista ole paljon muuttuneet. Nyt markkinoidaan asuntojen alennusmyyntiä, pankki kun ei maksumieheksi joudu.

Päivän lehti

7.8.2020