fbpx
Kolumnit Uutiset

Ilmaista ehkäisyä nuorille

Helsingin Sanomat kirjoitti toukokuussa nuorten naisten joutuvan keräämään tyhjiä pulloja ostaakseen paketillisen ehkäisypillereitä. Sunnuntaina erään blogin kommenttiosiossa joku kertoi lukeneensa internetin keskustelupalstalla opiskelijapariskunnasta, joka käytti ehkäisykeinona keskeytettyä yhdyntää, koska muuhun heillä ei ole varaa.

Nämä tarinat ovat yksittäisiä muistutuksia siitä, että Suomessa etenkin nuorille ehkäisy voi olla liian kallista.

Vaikka työssäkäyvien aikuisten mielestä ehkäisy ei juuri kukkaroa kevennä, on se pienituloisille tai täysin vanhempien kustannuksella eläville nuorille varsin suuri kustannus. Hankalinta on niillä, joille kaikkein halvimmat ehkäisykeinot eivät sovi, ja oikeaa ehkäisykeinoa joudutaan etsimään kauankin.

Jopa yli sadan euron hintaiset ehkäisyvälineet ovat nuorille kertaostoina todella tuntuvia menoeriä. Joillakin nämä tärkeät hankinnat jäävät tekemättä juuri hintansa vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö suositteli jo vuonna 2007, että alle 20-vuotiaille tarjottaisiin ilmaista ehkäisyä. Käytäntö ei ole uusi idea, sillä esimerkiksi Ruotsissa sitä on jo kokeiltu onnistunein tuloksin.

Hämeenlinnassa kaikki ehkäisypotilaat iästä riippumatta saavat kolmen ensimmäisen kuukauden ehkäisy- tai minipillerit ilmaiseksi. Ensimmäisten kuukausien jälkeen ehkäisykulut pulitetaan kuitenkin omasta pussista.

Nuorille tarjottavasta ilmaisesta ehkäisystä puhuttaessa joku nostaa aina äläkän siitä, että nuoria näin patistetaan harrastamaan seksiä. Helposti saatavilla oleva ehkäisy ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nuoret hyppäisivät holtittomasti petipuuhiin kenen kanssa tahansa. En ole koskaan kuullut kenenkään toisen asteen opiskelijan harrastavan seksiä vain, koska kondomien viimeinen käyttöpäivä lähestyy.

Huolestuttavampaa on se, että joillekin ehkäisyn puuttuminen ei ole syy olla harrastamatta seksiä.

Kaleva uutisoi kesäkuussa, että suurista aborttimääristä kärsivän Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella aletaan jakaa ilmaisia ehkäisyvälineitä alle 25- tai 26-vuotiaille. Olisiko tällainen vaihtoehto mahdollinen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirinkin alueella?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet 2000-luvun aikana. Hälyttävää on kuitenkin se, että 20–24-vuotiaiden aborttien määrä on pysynyt koko vuosikymmenen ajan lähes samana. Syynä tähän ei voi olla tiedonpuute.

Pienillä tuloilla kituuttaville nuorille ilmainen ehkäisy olisi varmasti suuri helpotus. Eipähän tarvitsisi enää kerätä taskuja täyteen festareilla jaettavia ilmaiskondomeja. Lisäksi ainakin Ruotsissa ilmainen ehkäisy on vähentänyt aborttien määrää.

Suomen kaltaisessa kehittyneessä valtiossa ei 2010-luvulla yhdenkään ihmisen pitäisi sairastua sukupuolitautiin tai tulla tahtomattaan raskaaksi sen vuoksi, etteivät rahat riitä ehkäisyyn.

Menot