Uutiset

Ilman sukkia tulee stoppi

Ravintoloiden pukeutumiskoodi on väljentynyt, mutta verkkareissa ei sentään yökerhoon pääse.

Tanssivan Kolibrin ovella tulee stoppi, jos herrasväki yrittää sisään kesäsandaaleissa, joista paistavat karvaiset miesten varpaat.

– Meillä on se sääntö, että miehillä pitää olla sukat jalassa. Tämä on tanssiravintola, sanoo vahtimestari Antti Lehtinen.

Ei hätää! Lehtinen järjestää tarvittaessa asiakkaalle sukat. Parikymmentä vuotta sitten narikasta sai pikkutakin tai kravatin lainaksi. Nyt saa sukat.

– Me on jätkien kanssa ostettu tänne sukkia, joita saa sitten vitosella, Lehtinen hymyilee.

Kolibrissa on muitakin pukeutumiskoodeja. Kaikilta asiakkailta vaaditaan siistit vaatteet.

– Miehillä ei saa olla hihattomia paitoja, shortsit pitää olla yli polven ja lenkkarisääntö on se, että siisteissä lenkkareissa sisään pääsee, muttei urheilutossuissa. Myös lippis pitää jättää narikkaan.

Entäs jos miehellä on hyvin siistit kainalot, eikö silloinkaan hihaton paita kelpaa?

– Ei tanssiravintolaan sovi paistavat kainalot, Lehtinen tyrmää.

Hameväen pukeutumisesta vahtimestareilla on aniharvoin, jos koskaan, huomautettavaa.

– Naiset kyllä osaavat pukeutua. Jos joku haluaa tyrkyttää itseään todella avonaisilla vaatteilla, niin siitä vaan. Naiset kyllä kauhistelevat joskus miesten pukeutumista, mutta miehet ovat vain hyvillään, jos naiset ovat pienissä asuissa, Lehtinen tietää.

Lehtisen mukaan pärstäkerroin ei vaikuta siihen, tuleeko ovella stoppi.

– Tietenkään liian humalassa ei pääse sisään tai jos on täysi puliukko.

Peltotöistä ei suoraan pääse yökerhoon
Joka kesä käydään keskustelua siitä, millaiset vaatteet sopivat ravintolaan tai terassille. Eräs nainen oli järkyttynyt vieraillessaan Mierolan sillalla. Kaksi miestä hyppäsi ensin järveen pienissä blackhorseissaan, jonka jälkeen miehet sujuvasti siirtyivät märissä alushousuissaan ruokailemaan kahvila-ravintolan puolelle. Iltaravintoloissa pukeutuminen ei ole yhtä vapaata kuin terasseilla.

Vuosia vahtimestarin hommia tehnyt Juha Tuhkasaari sanoo, että ravintoloiden pukeutumiskoodi on selvästi väljentynyt. Muoti on muuttunut rennommaksi, samoin myös vahtimestareiden asennoituminen asiakkaiden vaatetukseen. Ravintola Sirkuksen ovea ei pidemmäksi pääse tuulipuvussa, verkkareissa tai juoksulenkkareissa.

– Sirkuksessa ollaan aika avarakatseisia, kunhan vaatteet ovat vain siistit. Siisteissä shortseissa ja sandaaleissa pääsee sisälle.

Ylilyöntejäkin portsarit näkevät.

– Onhan se joskus vähän niin, kun pukeutumisesta huomauttaa, asiakas sanoo, että nämä ovat parasta mitä kaapista löytyy. Näkee sitäkin, että päivä on oltu peltotöissä ja juotu pohjiksi pari pulloa kossua ja sitten yritetään sisään samassa varustuksessa, missä työt on aloitettu, Tuhkasaari hymyilee.

– Suurempi syy käännyttämiseen on kyllä juopumistila kuin pukeutuminen.

Tuhkasaaren mielestä Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa ei voi asiakkailta vaatia kauluspaitalinjaa.

– Ei se tämän kokoisessa kaupungissa toimi, eikä aja asiaansa.

Entäs jos meno tanssilattialla yltyy niin riehakkaaksi, että miehet riisuvat paitojaan?

– Käsketään sitten panna paita päälle.

Paidattomuutta ei katsota hyvällä
Tawastia Bank on auki koko päivän. Portsari Heikki Kari sanoo, että asiakkaiden pukeutumiseen ei juuri tarvitse puuttua.

– Ravintola on auki koko päivän, joten pukeutumiskoodia ei muuteta illaksi. Meille pääsee sandaaleissa ja shortseissa, mutta ei kyllä ilman paitaa tai pelkissä uikkareissa.
Kari sanoo, että pukeutumisesta tarvitsee huomauttaa äärimmäisen harvoin.

– Yleensä sitten ollaan jo niin juhlatuulella, että tarvitsee huomauttaa liiasta humalasta kuin pukeutumisesta.

Metropolin portsari Mikko Rantanen kertoo, että junnujen baarissa on selkeät pukeutumissäännöt.

– Tämä on yökerho eli verkkareissa, urheilushortseissa tai juoksulenkkareissa ei ole sisälle asiaa. Vapaa-ajan jalkineet kyllä käy. Aika vähän pukeutumiseen joutuu puuttumaan. Naisten pukeutumiseen ei tarvitse puuttua ikinä.

Jos Metropolin kanta-asiakas mielii ravintolaan verkkareissa, pärstäkerroin ei auta.

– Pärstän mukaan ei kyllä jousteta. Sama linja koskee kaikkia. Yökerhossa on yökerhon säännöt, eikä meiltä löydy varavaatteita. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic