Uutiset

Ilmankostutin auttoi Kaivokadulla

Kaivokadun päiväkodin henkilökunta sai ainakin jonkinlaista helpotusta iho- ja hengitystieoireisiinsa, kun talon sisäilmaongelmia alettiin järjestelmällisesti ratkoa pari vuotta sitten.

Selvitysten ja palavereiden jälkeen pariin huoneeseen asennettiin ilmanvaihtolaitteet ja alakerran saliin ilmankostutin. Viemäreiden juuritiivisteet uusittiin ja kattovesien kulkeutumista sadevesiviemäreihin parannettiin.

Tämä on yksi onnellisista tarinoista, jotka Hämeenlinnan kaupungin sisäilmatyöryhmä saattoi kirjata vuoden 2010 raporttiinsa. Aina eivät asiat suju yhtä hyvin.

Kaupungissa on tälläkin hetkellä kymmenkunta tilaa, joiden sisäilmaongelmia ja mahdollisia kosteusvaurioita yritetään jäljittää. Joukossa on paljon päiväkoteja, kouluja ja esimerkiksi terveysasemia.

-Hankalimpia ovat tapaukset, joissa oireita on, mutta selvää syytä ei löydy, Linnan tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen sanoo.

Hankaluutta lisää se, että huonon sisäilman aiheuttamat silmä-, iho- ja hengitystieoireet sopivat moniin muihinkin sairauksiin, eikä syy-yhteyttä ole aina helppo osoittaa.

-Meilläkin vaivat ovat helpottaneet, mutta kaikilla ne eivät ole loppuneet kokonaan, Kaivokadun päiväkodin työsuojeluasiamies, lastenhoitaja Nina Kaikko kertoo.


Ongelmiin kiinni jo ennen oireita

Raili Salmisen mukaan Hämeenlinnan kaupunki yrittää puuttua sisäilmaongelmiin jo ennen kuin henkilökunta ilmoittaa oireista. Kiinteistöjen huollosta vastaavan Teknillisen palvelukeskus oy:n Tekmen kanssa on muun muassa sovittu, että siivoojat ja kiinteistönhoitajat tarkkailevat erityisesti märkätilojen kuntoa ”sillä silmällä” ja ilmoittavat vaurioista mahdollisimman pian.

Myös esimerkiksi keittiöiden esimiehiä on ohjeistettu raportoimaan puutteista.

Pari vuotta sitten kaupunki perusti moniammatillisen sisäilmatyöryhmän, joka kerää säännöllisesti tietoja korjausta vaativista kohteista ja osallistuu selvitystyöhön. Aikaisemmin työryhmä kokoontui vain satunnaisesti ongelmien jo ilmettyä.

-Nyt meillä on selkeä toimintamalli, miten edetä, Raili Salminen sanoo. Hän korostaa tiedottamisen merkitystä.

-Työntekijöille on tärkeää kertoa, mitä on tutkittu, mitä löydetty, mitä ongelmalle aiotaan tehdä ja milloin asiasta seuraavan kerran tiedotetaan, hän sanoo.

Sisäilmaongelmista on viime vuosina puhuttu paljon ja Salmisen mukaan Hämeenlinnan tilapalveluihinkin tulee valituksia melko paljon. Vaikka esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden säädöt ja huollot ovat tehotarkkailussa, ei ahkerakaan tarkkailu korvaa rakennusten peruskunnostusta.

-Kyllähän sisäilmavalitukset osaltaan heijastavat peruskorjausvelkaamme, Salminen sanoo. Kun tiloja ei kunnosteta ajoissa, ongelmat kasaantuvat ja remontit paisuvat kalliimmiksi ja suuremmiksi kuin oli tarkoitettu. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic