Uutiset

Ilmapiirin mittausta Venäjällä

Venäjän
parlamentin alahuoneen vaalit kääntyivät odottamattoman selvästi Yhtenäinen Venäjä -puolueen tappioksi. Vaalien yllättäjäksi kirivät kommunistit.

Tulos tulkittiin tuoreeltaan myös Venäjällä epäluottamuslauseeksi nykyiselle valtiojohdolle, ennen muuta presidentti Dmitri Medvedeville ja pääministeri Vladimir Putinille.

Kaksikon saama kohtelu tukee kuvaa rehellisistä vaaleista. Suuressa maassa sattuu kaikenlaista, myös vaaleissa, mutta ulkopuolisten tarkkailijoiden mukaan kokonaisuus täyttää ainakin suunnilleen demokratian pelisäännöt huomatuista vilpeistä huolimatta.

Venäjä kuitenkin edelleen opettelee kansanvaltaa. Opposition kohtelu on kovaa ja poliittista kilpailua estävää, sananvapautta rajoitetaan ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei ole alkuunkaan länsimaisella tasolla.

Suhteessa demokratiaan Suomen itäisen naapurimaan tulevaisuus on hämärän peitossa. Äärimmäinen mahdollisuus on suurvalta Venäjä, jota hallitaan itsevaltaisesti.

Suomesta katsottuna vaalien tulosta arvioidaan helposti liikaa demokratian ja vapauksien asteikolla. Medvedev ja Putin saivat äänestäjiltä muistutuksen siitä, että maassa on paljon sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

Varsinkin Venäjän takamailla demokratian puute on sitten kansan ongelmista pienimpiä.

Lännessä hämmästellään myös kommunistien vaalivoittoa. Kun Neuvostoliiton yhden puolueen diktatuuri kaatui, kommunismi oli jäädä pelkäksi synkäksi luvuksi suurvallan verisessä historiassa.

Ihmisen muisti on rajallinen myös Venäjällä ja aika kultaa muistoja. Neuvostoliiton ajassa kansaa ehkä kiehtoo nyt eniten järjestys.

Kommunistit ovat myös uudistuneet – kukaan ei kuitenkaan voi olla varma siitä, millaisen Venäjän puolue haluaisi rakentaa, jos valtaan pääsisi.

Parlamentin alahuoneen vaaleilla ei ole Venäjän politiikan suuntaan ratkaisevaa merkitystä, koska vallan langat ovat presidentillä. Tämän alapuolella pääministeri johtaa hallitusta.

Venäjän vahva mies Vladimir Putin kirjoitti politiikan nuotit puhtaaksi jo ennen parlamenttivaaleja: hän on palaamassa ensi vuonna pääministerin tehtävistä presidentiksi.

Putin on tavannut ottaa, mitä on tavoitellut. Niin käynee jälleen kerran. Dmirti Medvedevin poliittinen tulevaisuus on koko tavalla auki. Ilmeisesti hänellä on paikka politiikan keskiössä.

Parlamenttivaalit olivat Putinille hyvä ja tarpeellinen Venäjän poliittisen ilmapiirin mittaaja. Kun pinnan alla kytee selvää tyytymättömyyttä, hänen on presidenttiehdokkaana pystyttävä vakuuttamaan äänestäjät omista kyvyistään ja taidoistaan.

Tehtävä ei ole helppo, vaikka Putinilla on varaa yksin kalliiseen vaalikampanjaan. Hän on Venäjän ylivoimaisesti tunnetuin poliitikko, mutta onko hän äänestäjien keskuudessa myös liian moneen kertaan katsottu politiikan kortti?