fbpx
Kanta-Häme Uutiset

Ilmassa on laajojen tukilakkojen uhka – Merimiesunionista väläytettiin jo kauppamerenkulun pysäyttämistä

Liedon "aitagate" kuumensi asetelmia. Ilmailualan unioni aloitti tukitoimensa tänään, ja useat muut liitot ovat ilmoittaneet valmiudestaan seistä postilaisten rinnalla.
PAU:n Lapin pääluottamusmies Jyrki Sutinen oli maanantaiaamuna vahdissa Postin ison jakeluterminaalin parkkipaikalla. Kuva: Hiltunen, Vesa-Pekka
PAU:n Lapin pääluottamusmies Jyrki Sutinen oli maanantaiaamuna vahdissa Postin ison jakeluterminaalin parkkipaikalla. Kuva: Hiltunen, Vesa-Pekka

Liedon postikeskusta ympäröivään aitaan varhain maanantaiaamuna leikatut aukot saattavat vauhdittaa Postin lakkoon liittyviä tukitoimia.

Lakkolaisia edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tulkitsee työnantajan teettäneen reikiä, jotta vuokratyöntekijät pääsevät niiden kautta töihin lakkovahtien ohi.

Postin edustajat ovat toista mieltä. Heidän mukaansa ensimmäisen lakkopäivän aamuna tehdyillä aukoilla vain haluttiin lyhentää työntekijöiden matkaa työpisteisiin.

Umpisolmulta näyttää

Oli miten oli, esimerkiksi Merimiesunionin ja Kuljetusliitot ry:n puheenjohtaja Simo Zitting ehti jo eilen luonnehtia Postin toimintaa “törkeäksi” ja väläyttää suomalaisen kauppamerenkulun pysäyttämistä äärimmäisenä tukitoimena.

Myös useat muut liitot ovat ilmoittaneet valmiudestaan tukea postilaisia. Ilmailualan unioni ryhtyi jo maanantaina tukilakkoon, joka vaikuttaa postin käsittelyyn lentoasemilla. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT päättänee mahdollisista toimistaan tällä viikolla ja Rautatiealan unioni torstaina.

PAU itse on puolestaan vauhdittanut vaatimuksiaan ilmoittamalla, että lakko voi jatkua kahden viikon sijasta jopa neljä viikkoa. Tällöin se päättyisi vasta itsenäisyyspäivän tienoilla joulukuussa.

Lakon sovittelu jatkuu keskiviikkona. Työtekijöiden ja työnantajan eli Postia edustavan Palvelualojen työnantajien Paltan näkemykset näyttävät kuitenkin olevan valovuosien päässä toisistaan. Ainakin julkisuudessa asetelma vaikuttaa umpisolmulta.

Osapuolia hiertää Postin aikomus siirtää työntekijöitä PAU:n sopimuksen piiristä Teollisuusliiton sopimuksen alle. Työntekijäjärjestö pelkää sen tarkoittavan tuntuvaa palkkojen alennusta seuraavan sopimuskauden jälkeen.

Mielenosoitus huomenna

Tiistaina PAU:n aktiivit järjestävät Helsingissä mielenosoituksen olettamaansa työehtojen romuttamista vastaan. Marssi päättyy kello 13 Postin pääkonttorin edustalle.

Posti puolestaan järjestää tänään rekrytointitapahtuman uudessa Box-tilassaan Helsingin keskustassa. Tapahtumassa pääsee kuulemaan yhtiön tarjoamista työtehtävistä ja piipahtamaan vaikkapa pikahaastattelussa.

– Rekrytoimme koko ajan uusia työntekijöitä, ja nyt pääpaino on sanomalehdenjakajissa, jotka eivät ole lakon piirissä, Postin viestintäpäällikkö Anne Huhtala toteaa.

– Tilat on varattu jo hyvissä ajoin ennen kuin lakosta oli tietoa.

Joulupaketit ajoissa perille?

Lakko voi tietää jopa ensi vuoteen jatkuvia viiveitä kirjeiden ja aikakauslehtien jakeluun.

Joulupaketit Posti pyrkii saamaan perille ajoissa, kenties ulkomailta tulevaa lentopostia lukuun ottamatta. Suomen sisäiset paketit kulkevat todennäköisesti muutaman päivän myöhässä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu muun muassa terveyteen ja tuvallisuuteen liittyviä laboratoriolähetyksiä sekä palvelutalojen ja koulujen ruokakuljetuksia.

Lyhyt oppimäärä

Postitoiminnan katsotaan alkaneen 1638, jolloin kuningatar Kristiina vahvisti Suomen ensimmäiset postitaksat.

Postimanifestilla 1890 Suomen postilaitos yhdistettiin Venäjän postilaitokseen.

Itsenäisessä Suomessa postitoiminnasta vastasi valtion keskusvirastona Posti- ja telelaitos. Virasto muuttui valtion liikelaitokseksi 1990.

Posti- ja televiestintä eriytettiin omiksi yhtiöikseen 1994. Tällöin muodostetun Suomen PT Oy:n tytäryhtiöinä aloittivat Suomen Posti ja Telecom Finland. Jälkimmäisestä tuli 1990-luvun lopulla osittain yksityisomisteinen Sonera eli nykyinen Telia.

Yhtiöllä on ollut 25 vuoden aikana neljä nimeä: Suomen Posti Yhtymä Oy 1994–2001, Suomen Posti Oyj 2001–2007, Itella Oyj 2007–2015 ja Posti Group Oyj 2015–.

Kirje- ja pakettipalveluista vastaava Posti Oy on Posti Groupin tytäryhtiö.

Menot