Uutiset

Ilmasto ei näillä helteillä kiinnosta

Samaan aikaan, kun koko Eurooppa kärvistelee suorastaan tuskallisen helleaallon kourissa, jotkut eivät millään halua unohtaa Himalajan jäätiköitä.

Viime viikolla julkaistiin kaksi selvitystä kahdesta ilmastonmuutosta tutkivan tieteen viime aikojen suurimmasta skandaalista. Kansainvälinen ilmastopaneeli julkaisi pari vuotta sitten raportin, jossa Himalajan jäätiköiden ennustettiin sulavan kokonaan 25 vuodessa. Tarkemmin katsoen raportti ei näyttänytkään perustuvan kovin jämerään tutkimusaineistoon.

Toinen, englanniksi ”climategateksi” ristitty skandaalinpoikanen liittyi brittiläisen ilmastontutkimuslaitoksen julki vuotaneisiin sähköposteihin, joissa tutkijat aika löysästi sanaillen kommentoivat ilmastonmuutokseen epäievästi suhtautuvia kollegoitaan.

Kumpaakin skandaalia penkomaan asetettiin puolueettomat tutkijat, jotka viime viikolla antoivat niihin sotkeentuneille vapauttavat tuomion, joskin varauksin.

Himalajan jäätiköistä tuli ripeästi varsinainen kertosäe niille, jotka halusivat mollata ilmastopaneelia ja sen julkaisemien raporttien tasoa. Paneelin toimia penkonut hollantilainen turkimuslaitos löysi kuitenkin vain merkityksettömiä pikkuvirheitä paneelin raportista. Sen sijaan moitittiin paneelin raporttien taipumusta korostaa kaikista ilmastonmuutoksen mahdollisista vaikutuksista niitä kaikkien pahimpia.

Moitteessa on varmasti perää, joskin ymmärrettävää on sekin, että näin toimien tutkijat tahtovat korostaa päättäjille sitä, miten vakavien asioiden kanssa ollaan tekemisissä.

Sähköposteissaan hölötelleet tutkijat saivat hekin ymmärrystä, koska he työskentelevät alalla, joka on poikkeuksellisen kiistelty. Vähän kärjistäen se tarkoittaa, että tutkijoiden suurin ongelma ei ole atmosfääri vaan blogosfääri, internetissä päivystävä ärhäkkä ilmastonmuutoksen epäilijöiden laaja joukko, joka tekee parhaansa tutkijoiden lähettämien viestien kumoamiseksi.

Ironista kyllä, osittain juuri menellään olevan kesän hikisen ilmaston takia näiden kahden skandaalin jälkipyykki jäi julkisuudessa varsin vähälle huomiolle. Hyvin todennäköisesti ilmastoskeptikot jatkavat ilkkumista Himalajan jäätiköistä vastakin aina, kun kansainvälinen ilmastopaneeli tuo julki uusia raporttejaan. Myös ilmastosähköpostit jatkavat elämäänsä netissä vielä pitkään, ja niiden kuviteltuun todistusvoimaan lmastonmuutosta vastaan luotetaan kuin vuoreen.

Kumpikin skandaali vei julkisuuden huomion itse pääkysymyksestä sivuraiteille. Pääkysymyshän kuuluu: onko ihminen omilla toimillaan aiheuttanut maapallon ilmastossa muutoksia, joilla voi olla maailmanlaajuisia vaikutuksia. Muutama hassu sähköposti tai ylisynkkä arvio jäätiköiden sulamisesta ei anna vastausta tähän kysymykseen. Tiedoissa hiilidioksidin määrästä ilmakehässä ja maapallon keskilämpötilasta on huomattavasti enemmän todistusvoimaa. Ei tosin niille, jotka uskovat vain sen, mitä haluavat uskoa.

Päivän lehti

5.4.2020