fbpx
Uutiset

Ilmasto- ja verotusasiat hiertävät hallitusneuvotteluissa – Rinne arvioi, että pari lisäpäivää tarvitaan

Kolmasosa ilmiöryhmistä ei ole saanut vielä työtään valmiiksi. Ratkaisemattomia asioita on odotetusti ilmastoasioissa, taloudessa ja verotuksessa.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi aamulla, että kaksi kolmasosaa ilmiöpöydistä on saanut työnsä valmiiksi eilisen illan aikana.

– Hyvin paljon on materiaalia, jota voi ryhtyä käymään puheenjohtajapöydässä läpi, Rinne totesi Säätytalossa, kun alkamassa oli hallitusneuvottelujen 12. päivä.

Parista pöydästä ei Rinteen mukaan tullut puheenjohtajille mitään ratkaistavaa, muista tuli muutamia asioita käsiteltäväksi

– Niitä aletaan käydä nyt läpi.

Eniten asioita on kesken ilmastopöydässä ja talous- ja verotuspöydässä. Ennakolta oli jo tiedossa, että nämä asiat ovat hankalimpia ratkaista viiden puolueen hallitusneuvotteluissa.

Keskusta ja rkp korostavat, että Suomen julkisen talouden pitäisi olla tasapainossa vuonna 2023. Rinne sanoi tiistaina, että rahaa riittää nyt sekä pysyviin menolisäyksiin että investointeihin. Menoja voidaan lisätä verotusta kiristämällä, ottamalla lisää velkaa tai nostamalla työllisyysastetta.

Rinteen mukaan työllisyystoimia on ryhmistä tullut, mutta yhteenveto niistä ei ole vielä valmistunut.

Verotuksessa linjaerot puolueiden välillä ovat suuret. Keskusta ja rkp esimerkiksi vastustavat sdp:n listalla olevaa yrittäjien verotuksen kiristämistä.

Vasemmistopuolueiden esittämä osinkojen lähdevero puolestaan aiheuttaisi paineita esimerkiksi työeläkemaksujen nostoon.

Rinne uskoo kuitenkin ratkaisujen löytyvän.

– Eilen käytiin läpi kaikkien neuvottelijoiden kesken tilannetta ja kaikki olivat sitä mieltä, että pyritään tekemään yhteinen hallitus. Jos tämä on tahtotila, niin kyllä ratkaisut löytyvät.

Alun perin suunniteltu aikataulu sen sijaan näyttäisi venyvän, koska sunnuntain eurovaalit vievät puheenjohtajien aikaa.

– Nyt näyttää siltä, että puheenjohtajat joutuvat osallistumaan niin moneen eurovaalitenttiin, että asioita ei ehditä käsittelemään sillä tavoin kuin oli ajatus. Edelleen on tavoitteena, että hallitusohjelma valmistuisi perjantaina, mutta minusta nyt näyttää siltä, että EU-vaalit ja vaalitentit ja vaalikamppailu lauantaina tulevat vaikuttamaan siihen, että onko meillä aikaa riittävästi. Nyt näyttää siltä, että tarvitaan pari päivää lisää.

Menot