fbpx
Uutiset

Ilmastonmuutosvastarintaa

Pakastaa, ei pakasta, pakastaa… Nypitään me vaan kalenterista lehtiä.

Ennen vanhaan oli lämmintä vain kesällä, jos silloinkaan. Nyppijä tiesi, että jos lopputulos oli epämieluisa (“ei rakasta”), saattoi aina ottaa uuden päivänkakkaran ennustamaan mistä päin lemmenrintamalla tuulee.

Nyt hiipii epäilys: jos lopputulos on talven odottajalle epämieluisa (“ei pakasta”), ei uutta mahdollisuutta välttämättä tulekaan. Ikinä aiemmin ei ilmastonmuutos ole tuntunut näin peruuttamattomalta.

Vaikka jo liki kaikki tutkijat ovat muutoksesta yhtä mieltä, on tavallinen ihminen vielä kahta mieltä. Kyllä tutkijoita uskookin, mutta sisimmässä tekee mieli olla uskomatta. Lämpiää, ei lämpiä…

Vahva on ihmisen ilmastonmuutosvastarinta. Kai se on jonkinlainen ensivaiheen shokin aiheuttama suojakeino. Tarvitsemme aikaa tämänkin asian – anteeksi vaan – sulatteluun.

Aavan meren tuolla puolen jossakin on iso maa, jossa ilmastonmuutosvastarinta on ollut erityisen tarmokasta. Mutta kyllä sitä on meissä kaikissa.

Nuo kaukaiset epäilevät tuomaat kiistävät muutoksen, vaikka he törmäisivät (matkalla ykkösluokassa helvettiin) loistoristeilijällään napamantereesta lohjenneeseen jäävuoreen.

Yleensä suomalaisen huonoon oloon tepsii, kun voi ajatella pahaa ruotsalaisista. Nyt ei lohduta sekään, että kasvihuoneilmiöstä voitaisiin syyttää länsinaapuria: kemian nobelisti Svante Arrhenius varoitti jo 110 vuotta sitten, että fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmittää ilmaston.

Vähän on julkisuudessa puhuttu aiempinakaan vuosina tämän valtaisan muutoksen psykologisista vaikutuksista. Ne voivat olla huomattavat.

Kahvipöydistä on huoleton sääjutustelu kadonnut, mutta paljon ei ole tullut tilalle. Kyllähän siitä säästä vieläkin pieniä ajatuksia vaihdetaan, mutta suurista seurauksista ei oikein osaa juttua vääntää. Ei tunnu luontevalta.

Pojan korttelikiekkokauden pitäisi alkaa viikon päästä ulkojäillä. Yhtä hyvin kymmen vuoden päästä. Esimerkkejä riittää kaikilla omasta elinpiiristään.

Paras ulkoilukeli on hiihtoputken sisällä. Olo on alaston ja ympäristöön kuulumaton, kuin olisi talventörröttäjä hankea vailla. Nyppii ihan tosissaan.

Jo Ilmatieteen laitoskin, viimeksi tiistaina varapääjohtajansa Mikko Alestalon suulla, vaatii ihmiskuntaa “ripeisiin ja rajuihin toimiin”.

Tietokirjailija Antti Kivimäki ehdotti hiljan, että hiilidioksidi on otettava palamisprosessissa hallitusti talteen. Loppusijoitus pitäisi siis järjestää myös kasvihuonekaasuille.

Tosiaan harmi, että kaksijalkaisista vain Pelle Peloton on pystynyt kumoamaan aineen häviämättömyyden lain. Ja hänkin huonosti.

Kaliforniassa on supermies, kuvernööri Arnold Schwarzenegger, joka on ottanut kovat otteet päästöjen vähentämiseksi. Mutta ilmaantuisiko joskus kotivessan peiliin se supermies, joka sanoisi: “Kävele töihin. Älä aja.” Noin aluksi.

Menot