Uutiset

Ilmatilan loukkauksia ei sovi hyväksyä

Venäjän ilmavoimien sotilaskoneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa useita kertoja viime kuukausien aikana. Venäläiskoneet ovat lentäneet myös Viron ilmatilassa. Suomen viranomaiset ovat yrittäneet puuttua ongelmaan hiljaisella diplomatialla. Virolaiset sitä!vastoin tekivät siitä heti julkisen saadakseen loukkaukset loppumaan alkuunsa.

Venäläiskoneet ovat poikenneet lentoväylältään matkoillaan Pietarin ja Kaliningradin välillä.

Ulkoministeriö on vahvistanut valvontatiedot ja kutsunut Venäjän Suomen suurlähettilään puhutteluun. Myös tasavallan presidentin johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta on käsitellyt loukkauksia.

Toimilla ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta, venäläiset kiistävät väitteet.

Hyviin naapuruussuhteisiin kuuluvat tietyt pelisäännöt ja niiden noudattaminen. Ne koskevat myös rajaloukkauksia, tahallisia tai tahattomia. Toteennäytetyistä virheistä seuraa yleensä vähintään virallinen selvitys ja anteeksipyyntö. Tähän tyytyisi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan myös maan hallitus.

Everstiluutnantti Mika Kerttunen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvelee, että ilmatilan loukkaukset saattavat olla tietoisia ja niillä testataan maamme ilmapuolustusta ja myös poliittista reagointikykyä. Sotilastiedustelun näkökulmasta niillä ei kuitenkaan uskota olevan mitään merkitystä.

Tällainen ”testaus” on kuitenkin perusteetonta, sillä kansainvälisten sopimusten mukaan naapurimaiden armeijoiden edustajat kutsutaan seuraamaan muun muassa sotaharjoituksia. Sopimusten mukaan myös suomalaiset sotilaat vierailevat eri maiden harjoituksissa.

Venäläiskoneiden rajaloukkaukset otetaan esiin pääministeri Vanhasen virallisella vierailulla Moskovaan kesäkuussa. Luulisi tosin, että naapurusten kesken on tärkeämpiäkin puheenaiheita kuin reiteiltään harhautuneista lentokoneista puhuminen.

On ilmeistä, ettei kukaan Venäjän armeijan, saati poliittisen johdon jäsen ole määrännyt lentoja. Mikäli ne osoittautuisivat tahallisiksi, käskijä ei kuitenkaan lukeudu kovin korkealle hierarkiassa.

Toistuvat ilmatilan loukkaukset sekä Suomessa että Virossa voidaan selittää myös huolimattomuudeksi tai määräysten laiminlyönneiksi. Jos näin on, väärinkäytökset voidaan tulkita myös ajan kuvaksi Venäjän armeijasta tilasta. Käskytyssuhteet ja valvonta eivät ole kunnossa, tiedonkulku ontuu ja välinpitämättömyys rehottaa.

Paristakymmenestä ilmatilan loukkauksesta on tuskin haittaa Suomen puolustukselle. Ilmavalvonta toimii, koska rikkeet on havaittu ja yksilöity.

Toistuvat naapurimaiden ilmatilan loukkaukset ovat Venäjälle ja sen johdolle maailmanlaajuisen julkisuuden myötä perin kiusallisia. Sen maine luotettavana, kansainvälisiä sopimuksia kunnioittavana maana on kokenut kolauksen.

Tilanne ei toistaiseksi poliittisesti tai maanpuolustustuksellisesti ole kuitenkaan kovin vakava.

Mutta mikäli loukkaukset jatkuvat, Suomen ei sovi tyytyä vain paheksumaan niitä naapurimaalle.

Päivän lehti

28.1.2020