fbpx
Uutiset

Palvelusrikoksesta syytetty Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen: "Huono käytös ei välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä"

Syyttäjän mukaan Ilmavoimien ex-komentaja vetkutteli esitutkinnan käynnistämistä alaisensa epäasiallisesta käytöksestä. Sampo Eskelinen puolustautui oikeudessa sillä, että Lemmenjoen harjoituksessa asiattomuuksien kohteeksi joutunut lääkäri oli sanonut hänelle, että "kaikkihan siellä heittelivät kaikenlaista" ja "pojat ovat poikia".
Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen kiistää palvelusrikoksen. Kuva: Joel Maisalmi
Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen kiistää palvelusrikoksen. Kuva: Joel Maisalmi

Palvelusrikoksesta syytetty Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen vetoaa olemattomaan käytännönkokemukseensa kurinpitoesimiehenä. Hän puolustautuu myös sillä, ettei kukaan neuvonut tai kehottanut häntä tekemään tutkintapyyntöä alaisensa epäasiallisesta käytöksestä.

Lisäksi erinäisten syiden kuten harjoituksen, ulkomaan virkamatkan ja vuosiloman aikana Eskelisellä ei kertomansa mukaan ollut mahdollisuutta edistää asian etenemistä. Hän katsoo myös, että puolustusvoimien oikeudellisen osaston olisi pitänyt ratkaista rikostutkinta-asia.

Syyttäjän mukaan Eskelinen sai tiedon alaisensa epäasiallisesta käytöksestä Lemmenjoen harjoituksessa heti, kun harjoitus loppui syyskuussa 2017. Tällöin Eskelisen tietoon tuli, että harjoitusta johtanut alainen oli ollut kovassa humalassa, nimitellyt ja nöyryyttänyt harjoitukseen osallistuneita henkilöitä.

Eskelinen piti saamiensa tietoja alaisensa käytöksestä tulkinnanvaraisena. Hän puolustautuu, ettei kellään väitteitä esittäneellä ole oikeustieteellistä koulutusta tai kokemusta sotilasoikeudenhoidosta.

-Huono käytös ei käsitykseni mukaan välttämättä vielä täytä palvelusrikoksen tai muun sotilasrikoksen tunnusmerkistöä, Eskelinen sanoo vastauksessaan.

-Kurinpitoesimiehelle kuuluu harkintavaltaa, jota ei tässä ylitetty.

Helsingin hovioikeudessa luettiin Eskeliselle maanantaina syyte palvelusrikoksesta. Siviilipuolella se vastaava rikosnimike olisi virkarikos.

Syyttäjän katsoo, että Eskelisen olisi lain mukaan pitänyt käynnistää viipymättä esitutkinta alaisensa selkeästi palvelussääntöjä rikkovasta toiminnasta Lemmenjoen vapaaehtoisessa harjoituksessa.

Tuolloin Karjalan lennoston komentajana toiminut Markus Päiviö johti harjoitusta.

 

Syyttäjä katsoo, että Eskelinen käynnisti esitutkinnan vasta sitten, kun hänen oli käytännössä pakko tehdä se puolustusvoimien oikeudellisen osaston paineesta. Syyttäjän mukaan vetkuttelun takia esitutkinnan aloitus viivästyi kahdella ja puolella kuukaudella.

Eskelinen kiistää rikoksen. Hän kertoo ryhtyneensä välittömästi toimenpiteisiin.

-Selvitin asiaa, olin yhteydessä harjoitukseen osallistuneisiin sekä puhuttelin ja ojensin Päiviötä, Eskelinen kertoi oikeudessa.

Lisäksi hän kertoo soittaneensa Nurmeksen kaupunginjohtajalle ja lennoston lääkärille, joita harjoituksessa oli hänen käsittääkseen loukattu pahiten.

-Nurmeksen kaupunginjohtaja sanoi, ettei ymmärrä, miten puolustusvoimissa voi olla tällainen eversti ja miten hän on päätynyt joukko-osaston johtajaksi. Hän myös sanoi ihmettelevänsä, jos tällainen ihminen on tässä hommassa vielä puolen vuoden päästä, Eskelinen kuvailee.

Päiviö oli kutsunut Nurmeksen kaupunginjohtajaa eri henkilöiden muistikuvista riippuen joko ”Suomen paskimmaksi” tai ”Suomen tyhmimmäksi kaupunginjohtajaksi. Lisäksi hän oli useiden harjoituksessa olleiden mukaan puhunut epäsopivia naislääkärin raskauden alkamisesta harjoituksen aikana.

Lääkäri ei itse ilmeisesti kuullut kyseistä kommenttia.

-Hän ihmetteli koko asiaa ja sanoi, että kaikkihan siellä heittivät kaikenlaista. Yksi hänen puheistaan jäi erityisesti mieleeni: ”pojat ovat poikia”.

 

Eskelinen kertoi oikeudessa, että vei asian Karjalan lennoston johtoryhmän ja myöhemmin myös pääesikunnan tietoon.

Lisäksi hän vei asian pääesikunnan tietoon ja katsoo näin jättäneensä asian ylempiensä ratkaistavaksi.

Syyttäjä esitteli pääesikunnalle päätynyttä sähköpostia oikeudessa. Siinä Eskelin puhui voimakkaasti Päiviön puolesta ja korosti sitä, että tälle on annettava mahdollisuus ja tilaisuus pöydän putsaamiseen.

-Lennoston johtaja on pahoitellut käytöstään kaikille yhteistyökumppaneille ja ymmärtää tilanteen. Hän on saanut siipeensä lujaa ja käynyt läpi itsetutkiskeluprosessin, Eskelinen kirjoitti tuolloin.

Puolustuksen mukaan tilanne ei edellyttänyt välitöntä esitutkintaan ryhtymistä, koska ”todisteet eivät olleet katoamassa mihinkään”.

Syyttäjä katsookin, että Eskelinen katsoi asiaa vain johtamisnäkökulmasta ja jätti rikosoikeudelliseen vastuuseen liittyvät seikat huomioimatta.

 

Eskelisen syytteen taustalla ovat tapahtumat syyskuussa 2017 Lemmenjoella pidetyssä vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa, jota johti silloinen Karjalan lennoston komentaja Markus Päiviö.

Päiviötä vastaan nostettuja syytteitä käsiteltiin viime viikolla Helsingin hovioikeudessa. Häntä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Syytteiden mukaan Päiviö oli harjoituksessa humalassa ja käyttäytyi loukkaavasti harjoitukseen osallistuneita kohtaan. Hän muun muassa uhkasi kertausharjoitukseen osallistuneita sotilasarvon laskemisella ja nimitteli ihmisiä muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä termeillä.

Syyttäjän mukaan Eskelinen sai tietää Lemmenjoen harjoituksen johtajana toimineen alaisensa käytöksestä heti harjoituksen päätyttyä.

Syyttäjä esitteli sähköpostia maanantaina oikeudelle. Kirjelmässä kuvattiin laajasti Markus Päiviön humalaista käytöstä, kaatuilua, sammumisia kesken harjoituksen ja ala-arvoista sekä käskyläisiään nöyryyttävää kielenkäyttöä.

Sampo Eskelinen aloitti ilmavoimien komentajana kesäkuussa 2017. Hän siirtyi reserviin maaliskuun lopussa ja erosi Puolustusvoimien palveluksesta.

Helsingin hovioikeus on varannut jutun käsittelylle kaksi päivää.

 

Juttu päivitetty kauttaaltaan 6.5.2019 kello 13.24.

Menot