fbpx
Kanta-Häme

IL:n aluevaaliennuste: Kokoomus saisi eniten paikkoja kymmenellä hyvinvointialueella, mutta Kanta-Hämeessä selvityksen kärjessä on SDP

Aluevaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Kuva: Mirja Hussain

Kokoomus on saamassa valtakunnallisesti suurimman, 22,6 prosentin osuuden sunnuntaina aluevaalien äänistä koko maassa, näyttää analytiikkayhtiö Accuscoren Iltalehdelle laatima ennuste.

Puolue saisi ennusteen mukaan valtakunnallisesti 331 paikkaa yhteensä 1 379 jaossa olevasta aluevaltuustopaikasta, Iltalehti kertoo.

SDP:n kannatus on ennusteessa toiseksi suurin, 18,2 prosenttia ja keskustan 18,0 prosenttia.

Vaalimatematiikka on Iltalehden mukaan kuitenkin keskustan puolella, sillä keskusta saisi ennusteessa 260 paikkaa ja SDP 250 paikkaa.

Kokoomus saisi ennusteen mukaan eniten aluevaltuustopaikkoja kymmenellä hyvinvointialueella, joista yhdellä se jakaisi ykkössijan RKP:n kanssa.

 

Kanta-Hämeessä kärjessä olisi ennusteen mukaan SDP 24,6 prosentin kannatuksella ja kokoomus jäisi toiseksi 24,2 prosentilla.

Kolmantena maakunnassa on ennusteen mukaan perussuomalaiset, joiden kannatus on 15,8 prosenttia.

Neljäntenä ja viimeisenä yli 10 prosentin kannatuksen saavana puolueena Kanta-Hämeessä olisi keskusta 12,7 prosentin kannatuksella.

 

Iltalehden mukaan keskusta näyttää Accuscoren ennusteessa yltävän suurimmaksi puolueeksi jopa kahdeksalla hyvinvointialueella, mutta SDP vain kahdella, vaikka näiden puolueiden valtakunnalliset ääniosuudet ovat ennusteessa lähes yhtä suuret.

Perussuomalaiset saisi ennusteen mukaan 14,1 prosenttia äänistä, mutta ei yltäisi yhdelläkään hyvinvointialueella suurimmaksi puolueeksi.

Ennuste näyttää vihreille aluevaaleissa 7,4 prosentin ja vasemmistoliitolle 7,3 prosentin ja RKP:lle 4,6 prosentin ääniosuutta. RKP olisi suurin puolue kahdella hyvinvointialueella, joista toisella yhdessä kokoomuksen kanssa, Iltalehti kertoo.

Asiasanat

Menot