Kolumnit Uutiset

Ilo irti itsenäisyydestä

Ennätysmäärä suomalaisia liimaantui jälleen itsenäisyyspäivänä television ääreen seuraamaan Linnan juhlia.

Linnan juhlien katsomisesta on muodostunut mediatutkija Veijo Hietalan mukaan (Aamulehti 6.12.) sukupolvilta seuraaville siirtyvä perinne. Vanhemmat katselivat lähetystä omassa lapsuudessaan, ja nyt he siirtävät saman perinteen omille lapsilleen.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen televisiosta ei ole ollut koko kansan seurapiiritapahtuma kovinkaan pitkään. Vastaanoton merkitys alkoi korostua J. K. Paasikiven presidenttikaudella ja vahvistui Urho Kekkosen aikana.

Yleisradio lähetti ensimmäisen suoran radiolähetyksen vastaanotolta 1949.

Televisioituna vastaanotto nähtiin vuonna 1957, mutta vasta vuodesta 1982 lähtien suomalaiset ovat voineet säännöllisesti – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta – liimaantua illaksi television ääreen itsenäisyyttä juhlimaan.

Tänä vuonna Linnan juhlien ympärille koottu televisiotarjonta oli ennätyksellisen tuhti paketti. Ylen Kohti Linnan juhlia -ohjelma alkoi päivällä kello 13, joten kansalla oli mahdollisuus siirtyä sujuvasti kanavalta toiselle jo kesken toisen televisioperinteen, Tuntemattoman sotilaan.

Itsenäisyyspäivän ilta olikin Hämeenlinnan katukuvassa korostetun rauhallinen. Illalla sai pyöräillä läpi keskustan lähes yksin. Asuntojen ikkunoista oli nähtävissä television sinistä hehkua kynttilöitä enemmän.

Perinteet ovat toki arvokkaita, mutta onko television katsominen erityisen juhlavaa? Suomalaiset istuvat ruudun ääressä keskimäärin yli kolme tuntia vuorokaudessa.

Nykyinen tapa juhlia itsenäisyyttä ennemmin erottaa kuin yhdistää ihmisiä. Kukaan ei liiku missään. Ystävillekään ei henno soittaa, ettei vain häiritse kenenkään rauhaisaa television katselua.

Itsenäisyyspäivä jos jokin olisi mahtava tilaisuus kokoontua suuremmalla joukolla, pukeutua hyvin, istua iltaa ja nauttia hyvästä ruoasta ja seurasta. Ehkäpä itsenäisyydestä voisi ottaa jopa ilon irti?

Television tuijottaminen ei ole niin vanha perinne, etteikö sitä voisi muuttaa. Yritystä on sentään ollut. Itsenäisyysfantasia oli hieno hämeenlinnalainen tapahtuma muutaman vuoden ajan. Tänä vuonna tapahtumaa ei järjestetty.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic