fbpx
Uutiset

Iloista irkkumusiikkia 15 vuotta

 

Paikallinen irlantilaisen musiikin erikoisryhmä Ants in the Pants viettää vappuna 15-vuotistaiteilijajuhlia esiintymällä maanantaina ja tiistaina debyyttiareenallaan Albertin kellarissa.  Ilona Ala-Leppilampi ja Lasse Suurkari tekivät ensimmäisen yhteisen keikkansa silloisessa O´Maggie´s-pubissa 1. toukokuuta 1997. Alkuperäiskokoonpanossa oli tuolloin mukana myös Spide Kuhlström.
 
– Näin Ilonan soittavan viulua helsinkiläisessä pubissa ja ehdotin iskurepliikkinä polkkabändin perustamista, Suurkari muistelee.
 
– Ilmeisesti se tehosi, koska tässä ollaan. 
 
Pohjanmaalta Hämeeseen tullut Ala-Leppilampi oli ehtinyt hiukan tutustua irkkuvaikutteiseen musiikkiin hämeenlinnalaisessa Tarinatuuli-yhtyeessä. 
 
Kajaanista Tampereelle ja Helsinkiin siirtyneellä Suurkarilla oli jo takanaan pitkä ura lajityypin parissa 1980-luvun alusta sellaisissa yhtyeissä kuin Rubliners, Boolabus, Jar of Porter ja Tullamore Duo.
 
Kaksikko treenasi kevään aika edelleenkin ahkerassa käytössä olevan ohjelmiston, joka sisältää perinteisiä balladeja, kipakoita tanssikappaleita, jonkin verran modernimpaa irlantilaista rock- ja popmusiikkia ja vähintäänkin omaperäistä stand up -komiikkaa. Alkuperäiskokoonpanossa oli mukana myös Spide Kuhlström. 
 
Vuosien varrella duoa on toisinaan täydentänyt myös legendaarisessa Kingston Wall -yhtyeessä soittanut basisti Jukka Jylli.
 
Vuodet ulkomailla
 
Vuonna 2000 yhtye kutsuttiin Enniscourtin kansanmusiikkifestivaaleille, ja vuotta myöhemmin kaksikko muutti Irlantiin. Menestystä ja keikkoja riitti bardiensaaren länsirannikolla lähes kolmeksi vuodeksi, mutta lopulta pariskunta tuli takaisin Suomeen. Matkailu on kuitenkin muusikoille maistunut ja vuonna 2009 he muuttivat Saksaan ja kiersivät Keski-Euroopassa puolentoista vuoden ajan. Aina he ovat kuitenkin palanneet esiintymään kotikentälleen Hämeenlinnan kirkon kupeeseen.
 
– Meiltä ei ole jäänyt siinä baarissa väliin kuin ehkä 2 vappukeikkaa kaikkien näiden vuosien aikana, Suurkari laskeskelee.
 
– Nyt kun tuli tällainen taiteilijajuhla, niin päätettiin räväyttää oikein kunnolla laajennetulla festivaalilla. Maanantaina lämmitellään iltakeikalla ja tiistaina on odotettavissa todellinen spektaakkeli.
 
Joukko ystäviä lavalla
 
Vapunpäiväksi lavalle nousee muurahaisten seuraksi iso kasa soittajaystäviä. Paikalle ovat lupautuneet muiden muassa entiset bändikaverit Kuhlström ja Jylli, Lännentien Pekka Tiilikainen ja Harri Koski, Aleksi Aromaa, Antti Paranko ja Lauri Malin sekä kulttimainetta nauttiva kansantaiteilija P.A. Darranto.
 
Luvassa on nostalgisia hetkiä ja reipasta menoa.
 
– Viisitoista vuotta sitten aloitettiin kappaleella Molly Malone ja niin tehdään nytkin, Suurkari lupaa.
 
Ants in the Pantsin 15-vuotistaiteilijajuhlat ma 30.4 klo 21.30 ja ti 1.5. klo 14.00 Albertin kellarissa. Vapaa pääsy.
 
AP Sarjanto
 

Menot