fbpx

Iloisten veikkosten vallassa

 

Neljä iloista veikkosta aloitti uljaan Hämeenlinnan vallankahvassa 3,5 vuotta sitten. Kahden valtapuolueen neljä veikkosta taputteli toisiaan selkään ja totesi, jotta hyvä tulee. Homma on hanskassa, vaikka haasteita riittää.
 
Vallakkaimmat veikkoset veisasivat yhteistä kyllä tämä tästä-virttä Hämeen Sanomissa vielä 27.3.2012 vailla otsaryppyjä. Veikkoset levittelivät virheellistä tietoa siitä, että menojen kasvu on hallinnassa (muka vain 2,5 %, vaikka totuus oli ikävä 5%:n kasvuvauhti). Velkaakin oli veikkosten mukaan vähäisesti 2600 euroa per asukas, hienoja hankkeita riittää ja yhtiöt ovat ihania.
 
Veikkosten velkavirsi oli kuitenkin valitettavan harhaanjohtava, sillä kaupungin velka ylittää Suomen keskiarvon, joka on noin 2100 euroa per asukas. Totuuden kaupunkimme taloudesta kertoo paremminkin koko kaupunkikonsernin velka, joka on 5200 euroa per nuppi ja varsin huikea. Tällä mittarilla veikkosten vallassa oleva Hämeenlinna on Suomen 50 velkaisimman kunnan joukossa. Tästäkin totuudesta olisi veikkosten ollut hyvä veisata ajoissa.
 
Kaupunkimme on lipsahtanut veikkosten vallan alla liki kriisikunnaksi. Kaupungin talous on heikentynyt vuodesta 2008 lähtien ja alijäämää on syntynyt neljän vuoden aikana 30 miljoonaa euroa. Veikkosten kaupunki siis kuluttaa enemmän kuin tienaa. Menoja ei saada katettua, vaikka verotulotkin ovat kasvaneet. Velkataakka paisuu kuin pullataikina ja suhteellisen velkaantumisen osalta täytetään jo kriisikunnan kriteerit. 
 
Oikea kuva veikkosten valtakunnasta paljastui suurelle yleisölle eli veronmaksajille kaikessa kaameudessaan Hämeen Sanomissa 23.5.2012. Tilintarkastaja Minna Ainasvuori kun pamautti kaupungin veikkosille vuoden 2011 taloudenpidosta uransa ensimmäisen ehdollisen vastuuvapauslausuman. Ainasvuori on syystä hyvin huolestunut kaupungin taloustilanteesta, jonka valtaisaa alijäämää ei veikkosten välineillä taikka veisaamisella ole saatu aisoihin. Vastuuvapautta ei siis myönnetä ellei alijäämää saada pian nollille. Ainasvuori kiinnitti myös huomiota veikkosten suosimien yhtiöiden poikkeuksellisen suureen määrään ja mahtavaan konsernivelkaan. 
 
Kaupunginhallitus joutuu siis esittämään veikkosten johdolla konkreettisen tasapainottamisohjelman kaupunginvaltuustolle 11.6.2012, jotta valtuusto voi myöntää kaupunginhallitukselle ja kaupunginjohtajalle vastuuvapauden. 
 
Aikataulu tasapainottamissuunnitelmalle on tiukka. Syitä, joiden vuoksi tähän kriisiytymistilaan on jouduttu, ei nimittäin niin vain poisteta erilaisilla tempuilla. Tasapainottamissuunnitelma tulee valtuustolle noin viikkoa ennen kokousta ja valtuuston on päästävä viikossa selvyyteen siitä, onko se riittävä. 
 
Veikkosten liemeen on jouduttu toteuttamalla liian monta suurta muutosta liian nopeasti, puutteellisin taidoin ja velkaa ottamalla. Päätöksentekoa on lisäksi etäännytetty asukkaista siirtämällä suuria taloudellisia päätöksiä piiloon lukuisiin yhtiöihin. Välillä on suorastaan unohdettu hengittää. Unohtaa on haluttu myös virheet.
 
Veikkosten valtakunnan taloustilanne on siis surkea, eikä lähikunnilla ole mitään syytä liittyä meihin. Rajan takana veisataankin viis Hämeenlinnan vikittelyistä. 
 
Veikkosten virttä veisataan vielä tovi, mutta se on kyllä pelkkää suruvirttä vaikka nyt onkin suvivirren aika. 
 

Menot