Uutiset

Iltapukuja, Botoxia ynnä muuta hysteriaa

Mikä on naispoliitikon tärkein saavutus? Ainakin iltapäivälehtien mielestä tietenkin se, että hän onnistuu säväyttämään Linnan juhlissa – ja se, että hän on laihduttanut raskauden tuomat kilonsa pois mahdollisimman nopeasti.

Siihen nähden on aivan samantekevää, mitä poliitikko mahdollisesti on saanut työssään aikaan, mitä puoluetta hän edustaa tai mistä vaalipiiristä hänet on valittu kansanedustajaksi.

Oleellista on, kuka on suunnitellut hänen iltapukunsa ja kenen kanssa (ja kuinka kiihkeästi) hän tanssii juhlien jatkoilla.

Toisaalta nämä iltapukuasiat ovat vielä pieni asia niihin ulkonäköpaineisiin verrattuna, joihin naiset nykyään törmäävät. Kun pitäisi olla hoikka, kaunis, hoidettu, muodikas ja nuorekas – mieluusti hautaan saakka.

Pahimpia paineet ovat julkisuuden henkilöillä ja julkkiksiksi haluavilla – ja valitettavasti monilla tavallisillakin tytöillä, jotka täydellisen elämänhallinnan halussaan sortuvat syömishäiriöihin.

Ulkonäköhuolet koskettavat kuitenkin muitakin. Nykyään monet naiset – ja miehet myös! – kokevat suorastaan velvollisuudekseen pitää huolta itsestään. Asia, joka voisi olla elämän kaunista turhuutta, muuttuukin siten väkinäiseksi pakoksi ja stressinaiheeksi.

Stressiä ei vähennä se, että meistä jokainen häviää kilpajuoksunsa ajan kanssa – sanoivat kosmetiikkamainokset mitä tahansa.

Mutta pientähän tämä ulkonäköhysteria meillä on suureen maailmaan verrattuna.

Pari viikkoa sitten Tv-maailma-lehdessä haastateltiin näyttelijä Drea de Matteota (joka on näytellyt Sopranosissa ja Joey-sarjassa).

Hän on vähän yli kolmikymppinen, mutta esittää Joey-sarjassa itseään vanhempaa naista. Oikeassa elämässä hän seurustelee 25-vuotiaan miehen kanssa, mutta tv-sarjassa hänen poikansa esittäjä on yli 25-vuotias.

de Matteo kertoo: ”Olen nyt 33-vuotias. Tässä bisneksessä sen ikäisille naisille ei ole käyttöä, elleivät he ole olleet A-listalla parikymppisestä asti. Ellet käy kasvojenkohotuksessa kolme kertaa vuodessa ja pistä naamaasi Botoxia päivittäin, sinulla ei ole mitään toivoa.”

Toivon totisesti, että Drea tässä liioittelee reilusti. Mutta karmeaa on naisnäyttelijöiden elämä Jenkeissä, jos tästä on edes osa totta.

Nyt jäämme vain odottelemaan, miltä nykytähtösten naama näyttää parinkymmenen vuoden kuluttua, kun kasvot on leikattu noin 60 kertaa…

Tai ei sentään. Minä ainakin toivon, että Amerikassa järkiinnyttäisiin edes vähän ja annettaisiin arvo ikääntymisellekin. Britanniassahan tämä jo osataan – siellä porskuttavat sellaiset upeat naisnäyttelijät kuin Helen Mirren ja Brenda Blethyn. Suomalaisista samaan sarjaan kuuluu ainakin Eeva Litmanen.

Rypyt eivät vähennä pätkääkään näiden naisten karismaa. Pikemmin päinvastoin.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic