fbpx
Uutiset

Ilves ja peikot tekivät sadusta luonnonsuojelua

Mallinkaisenjärven maisemissa möyri iso liuta paikallisia elokuvanharrastajia lapsista aikuisiin.

Ilves peikkometsässä -elokuvassa ilves, peikot, keijut ja menninkäiset elävät sadunomaisessa metsässä, jonka harmoniaa metsästäjä ja roskaaja tulevat häiritsemään. Metsän asukit saavat ihmisen lopulta tajuamaan, että roskaaminen ei kannata.

– Elokuvamme on tarunomainen kertomus ilveksen seikkailuista. Pääroolissa on ilves, joka on välillä ihmishahmoinen, välillä oikea eläin. Peikot ja ilves osaavat myös muuttua välillä ihmiselle näkymättömiksi, kertoo Pekka Luoto Riihimäen Elokuvaajat ry:stä.

Luonnonsuojelu nousee elokuvan kantavaksi teemaksi.

– Tarkoituksena on valottaa ihmisen ja ilveksen välistä historiallista taustaa ja painottaa luonnon- ja ympäristönsuojelun tärkeyttä. Haluamme herättää ihmiset ajattelemaan, minne olemme menossa, kun metsiä kaadetaan silmittömästi ja saasteet ja roskat jätetään luontoon, Luoto korostaa.

Peikkometsä tehtiin talkoovoimin

Elokuva toteutettiin talkoovoimin ja yhteistyönä Jokimaan kyläläisten kanssa. Kaikkiaan tätä 45 minuutin elokuvaa oli tekemässä 20-30 ihmistä. Näyttelijät ovat pääosin 6-10-vuotiaita jokimaalaisia lapsia. Yhdistyksen jäsenistä projektiin osallistui noin kymmenen henkeä.

Idea elokuvan tekoon tuli löyttymäkeläiseltä Raili Ojalalta, jonka näytelmädialogin pohjalta tehtiin kuvauskäsikirjoitus.

– Kaikkiaan elokuvan tekemiseen kului kaksi vuotta. Suurin osa kuvauksista tehtiin kesällä 2004 ja loput tänä kesänä ja syksynä lähinnä Mallinkaisenjärven jylhissä maisemissa, Luoto kertoo.

Koko perheen satuelokuva

Elokuva on suunnattu etenkin 5-8-vuotiaille lapsille, mutta se sopii koko perheelle.

– Aikuisia on kiehtonut elokuvan luontoaihe. Lapsia taas kiinnostavat luonnonmaisemat, ilves ja muut peikkometsän eläimet.

Elokuvan ensi-ilta on Riihimäellä sunnuntaina.

– Palaute jännittää. Samoin se, välittyykö elokuvan sanoma katsojille.

Ilves peikkometsässä on Riihimäen Elokuvaajien isotöisin ja tekijöiden mielestä tähän mennessä onnistunein projekti.

– Suurin hankaluus oli se, että suurimmalla osalla tekijöistä ei ollut elokuva-alan kokemusta. Lapsilta näytteleminen sujui ammattilaisen ottein, vaikka välillä kohtausten uusiminen suututtikin. Elokuvaa on tarpeen mukaan tarkoitus esittää myös muualla ja siitä on otettu dvd-kopioita, joita myydään halukkaille, Luoto lupaa. (HäSa)

Ilves peikkometsässä -elokuva esitetään sunnuntaina 27.11. kello 14 Riihimäen ammattioppilaitoksen auditoriossa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Menot