fbpx
Kolumnit Uutiset

Ilves uhkaa menehtyä Tampereella

Ilves on pelastettava, julistaa Aamulehti. Asia on äärimmäisen vakava, sillä otsikko on lehden pääkirjoituksesta. Jääkiekkoseuraa ei saa päästää kuolemaan.

Lehti tyrmää Ilveksen ja Tapparan liiton, koska se “ei ole tamperelainen ratkaisu”. Lehti kertoo Tampereen seudun perheiden olevan ilvesläisiä ja tapparalaisia.

Ääripäiden edustajat pystyvät sentään elämään samassa kaupungissa!

Aamulehden mielestä Ilveksen pelastaminen on välttämätöntä. Entä jos välttämättömyys ei toteudu? Jatkuneeko elämä Tammerkosken rannalla?

Ilves on sairastellut monta vuotta. Vaivan nimi on rahapula, oireena on heikko menestys lätkän SM-liigassa.

Luistin painaa, koska seuralla on velkaa pitkälti yli kaksi miljoonaa euroa. Se on paljon, ehkä kohtalokkaan paljon.

Ilveksen pitäisi panostaa tulevaisuuteen – ostaa kalliita ja taitavia pelaajia – ja menestyä. Tällä tiellä kiitäminen täyttäisi katsomot ja seura imuroisi sponsorirahaa.

Kaiken tiellä on velka, velka, velka.

Ilveksen menestys rakennettiin jo 1990-luvun alusta lähtien sulavalle jäällä. Seuran pääomistaja oli vielä hetki sitten Suomessa syntynyt, mutta ajat sitten amerikkalaistunut miljonääri Vincent Manngard.

Viritys oli alun perin sairas. Talous jäi liikaa yhden kortin varaan. Kuka vakavissaan uskoi, että vierasmaalainen syytää loputtomasti rahojaan sittenkin vain tamperelaisen (anteeksi) jääkiekkoseuran hyväksi?

Aitoja ilvesläisiä – heitäkin on – ei virityksestä voi syyttää. Kipeästi rahaa tarvitsevan seuran oli pakko ottaa vastaan kummisedän dollarit – ja tämä kaiken lisäksi omistajana päätti Ilveksen rahoista.

Tien päässä uhkasi kaiken aikaa tuho.

Ilveksen kohtalo ei ole niin tamperelainen asia kuin pääkirjoitus antaa ymmärtää. Sormensa pelissä on tietysti myös SM-liigalla.

Liiga oli nostamassa viime vuosikymmenen puolivälissä Lahden Pelicansia pahasta talousahdingosta. Ilvekselle SM-liiga on jo selkänsä kääntänyt.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen julistaa, että Ilveksen on hoidettava asiansa kuntoon. Sitten seuraa mielenkiintoinen linjanveto:

– Ajat ja toimintatavat ovat muuttuneet, kertoo Vuorinen Aamulehdessä.

Hän viittaa lahtelaisseuran auttamiseen ja vieläpä vakuuttaa, ettei SM-liigalla ole enää mahdollisuutta auttaa yksittäistä seuraa.

Miten aika ja toimintatavat ovat muuttuneet? Mihin rikastuneen liigan mahdollisuudet auttaa ovat kadonneet?

Tältä näyttää: Ilves saa SM-liigan puolesta kuolla, koska Tampereelle jää toinen seura, Tappara. Ilvestä tapetaan myös Helsingissä.

On koskettavaa suitsuttaa Aamulehden tavoin seurauskollisuuden ja sydämen asian puolesta.

Rahapulan ratkaisee raha. Ilves ei ole poikkeus, vaikka on lätkäseura ja Tampereelta.

Menot