fbpx
Uutiset

"Imaami Beckenbauer" vetää Saksassa kadut täyteen mielenosoittajia

Recep Tayyip Erdoğan haaveili jalkapalloilijan urasta. Turkin johtajan Saksan-vierailu alkoi EM-kisaisännyyden menetyksellä Saksalle.

Jalkapallo on iso asia sekä Saksassa että Turkissa. Ne olivat ainoat hakijat jalkapallon EM-kisojen isännäksi vuonna 2024. Euroopan jalkapalloliitto Uefa antoi tänään kisat odotetusti Saksalle.

Tämä on kirvelevä takaisku Turkin yksinvaltaiselle presidentille Recep Tayyip Erdoğanille. Tappiota sulatellen Erdoğan saapuu tänä iltana Berliiniin kolmipäiväiselle Saksan-vierailulle.

Erdoğanin vierailu saa mielenosoittajat liikkeelle. Perjantaina odotetaan Berliiniin ja lauantaina Kölniin suurta protestimarssia.

Erdoğan pelasi nuorena miehenä puoliammattilaisena jalkapalloa istanbulilaisen Kasinpaşa SK:n riveissä. Taitavana pallonkäsittelijänä ja syvästi uskonnollisena miehenä hän sai lempinimen “Imaami Beckenbauer”.

Franz Beckenbauer oli Saksan maajoukkueen legendaarinen kapteeni, joka loi liberon eli puolustuksen vapaan pelaajan roolin.

Özilin kohtelulle tuomio

Jalkapallo on yhä sydämen asia Erdoğanille. Hänen nuoruuden seuransa on noussut Turkin pääsarjaan kolkutellen siellä kärkipaikkoja. Sillä on uusi hieno stadion, jonka nimi on Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu.

Saksassa on runsaasti turkkilaistaustaisia jalkapalloilijoita. Viime keväänä syntyi Saksassa iso kohu, kun Erdoğan tapasi Lontoossa Saksan maajoukkueessa pelaavat Mesut Özilin ja Ilkay Gündoğanin. Pelaajat lahjoittivat Erdoğanille joukkueidensa pelipaidat ja poseerasivat valokuvassa Turkin johtajan kanssa.

Kun kohu ei laantunut edes jalkapallon MM-kisojen ajaksi, päätti Arsenalin tähtihyökkääjä Özil lopettaa pelit maajoukkueessa.

– Olen saksalainen kun voitamme, mutta siirtolainen kun häviämme, Özil perusteli päätöstään.

Saksan-vierailunsa alla Erdoğan puolusti Öziliä. Erdoğanin mukaan ei ole mitään väärää siinä, että tuntee olevansa kotonaan kahdessa maassa – siinä maassa missä on syntynyt ja siinä mistä vanhemmat ovat tulleet.

– Lynkkäisimmekö me saksalaisen pelaajan, joka pelaisi meidän maajoukkueessa, jos hän olisi yhteiskuvassa rouva Merkelin kanssa, Erdoğan kysyi.

Natsipuheet loppuivat

Muutoin Erdoğanin puheet Saksan suuntaan ovat laimentuneet ratkaisevasti aikaisemmasta.

Keväällä 2017 hän syytti Saksaa “natsimenetelmien” käytöstä, kun turkkilaisia politiikkoja kiellettiin kampanjoimasta Saksassa Turkin perustuslain uudistamista koskevan kansanäänestyksen alla. Saksassa asuu miljoonia turkkilaistaustaisia ihmisiä, joista yli miljoonalla on äänioikeus Turkin vaaleissa.

Nyt Erdoğanilla on kaikki syy lämmittää välejä Saksan hallitukseen ja erityisesti Saksan liike-elämään. Turkin talous on luisunut jyrkkään alamäkeen, ja liiran arvosta on haihtunut kymmeniä prosentteja.

Turkki on hyvän tahdon eleenä vapauttanut äskettäin viisi saksanturkkilaista Turkin vankiloista. Nimekkäin näistä oli toimittaja Meşale Tolu.

Illalliselle ei tungosta

Myös Saksa haluaa pitää välit kunnossa, sillä Turkki on ratkaisevassa asemassa Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten pysäyttämisessä.

Tästä huolimatta Erdoğanin vierailu on monelle saksalaispoliitikolle hankala asia.

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja liittokansleri Angela Merkel tapaavat Erdoğanin – Merkel jopa kahteen kertaan – mutta monet Saksan kärkipoliitikot jättävät perjantain illallisen väliin. Myöskään Merkel ei tule illalliselle.

Vihreiden kärkipoliitikkoihin kuuluva turkkilaistaustainen Cem Özdemir sen sijaan aikoo tulla tapaamaan Erdoğania. Özdemir on arvostellut rajusti Erdoğanin pyrkimystä yksinvaltaisuuteen ja heinäkuun 2016 kaappausyritystä seuranneita jättipuhdistuksia.

Lauantaina Erdoğan vihkii Kölnissä uuden keskusmoskeijan. Sen ylläpitäjää, Ditib-järjestöä on syytetty aivopesusta ja saksanturkkilaisten vakoilusta.

Menot