Uutiset

Imettäminen ei välttämättä suju itsekseen

Imettämisessä tärkeimpiä ovat ensimmäiset viikot. Silloin maito alkaa nousta ja lapsi oppii imemään. Hämeenlinnan imetystukiryhmän toinen vetäjä Petriina Karvonen sanoo, että äidille tuki ja tieto on tarpeen, sillä monella äidillä on imettämisessä ongelmia.

– Usein tutti hämmentää lasta. Pääperiaate on, että lapsi oppii ensin rinnalle ja sitten vasta syömään tuttia.

Karvonen sanoo, että ongelmat imettämisessä tulevat useille äideille yllätyksenä.

– Itse ajattelin, että mikä imettämisessä voi olla vaikeaa. Kun sain lapsen, imettäminen ei sujunutkaan kuvittelemallani tavalla, kertoo Karvonen.

Ongelmia voi olla monenmoisia. Karvosella maitoa tuli liikaa, mutta apua ongelmaan ei löytynyt neuvolasta tai muilta tahoilta.

– Imetystukiryhmästä tietoa löytyi, mutta silloin maidon tulo oli jo tasaantunut. Ryhmästä sain kuitenkin tukea muihinkin asioihin. Myös miehen tuki on tärkeää.

Sitkeys usein palkitaan

Karvonen muistuttaa, että jo ennen synnytystä olisi hyvä miettiä imettämiseen liittyviä asioita ja hakea tietoa peruasioista.

– Loppuraskaudesta mielenkiinto on usein enemmänkin synntyksessä, mutta on hyvä tietää jo valmiiksi, mistä saa apua, jos ongelmia tulee, sanoo toinen vetäjä Johanna Suomalainen.

Imetystukiryhmän vetäjät kannustavat imettämisessä sitkeyteen. Tuttipullon ja tutin käyttäminen laiskuuttaa lasta.

– Maitoa kyllä yleensä tulee, jos sitä antaa lapselle riittävän usein. Jos imettäminen sattuu, imuotteessa saattaa olla vika. Äidin kannattaa luottaa itseensä. Kyllä äiti tietää, jos jokin asia on vialla, Karvonen kannustaa.

Jos imettäminen ei kuitenkaan onnistu tai sitä ei itse halua tehdä, imetystukiryhmän vetäjät sanovat, että jokainen äiti toimii omalla parhaaksi katsomallaan tavalla.

– Se vain on harmi, jos lopettaa imettämisen väärien neuvojen vuoksi. Esimerkiksi monilla mummoilla saattaa tiedot olla aivan erilaisia, mitä nykyään annetaan. Mutta jos imetys ei onnistu, ei siitä pidä syyllisyyttä kantaa, Karvonen jatkaa.

Äidinmaito riittää kuusikuiselle

Imetystukiryhmän vetäjät sanovat, että imetys on helppo tapa huolehtia lapsen syömisestä. Ruoka on aina mukana, se on ilmaista ja syöminen helppoa.

– Monella lääkärillä tuntuu olevan käsitys, että imettämisestä on lapselle hyötyä vain aivan alussa. Imettäminen riittää kuitenkin vauvan ainoaksi ravinnoksi kuuteen kuukauteen saakka. Sen jälkeen äidinmaito on kiinteiden ruokien ohella on edelleen hyvää ravintoa ja imettäminen läheisyyttä lapsen kanssa.

Karvonen imetti ensimmäistä lastaan Benjaminia kaksi ja puolivuotiaaksi.

– Robinin kanssa katsotaan, miten menee. Kumpikin lapsi on allerginen, joten imettämisestä on myös ravitsemuksellista hyötyä.

– Vanhemman lapsen imettämiseen voi asettaa myös rajoja. Usein taapero imee pari kertaa päivässä tai kertakin riittää. (HäSa)

Kuluvalla viikolla vietetään maailman imetysviikkoa. Hämeenlinnan imetystukiryhmä kokoontuu Linnan kasarmilla Mannerheimin lastensuojeluliiton tiloissa. Tänään tiistaina kokoontuu vauvaryhmä kello 14-16. Ryhmä kokoontuu, joka kuukauden kolmas tiistai. Taaperoryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina kello 18-19.30. Tietoa imettämiseen liittyvistä asioista saa myös www.imetys.fi -sivuilta.

Päivän lehti

17.1.2020