Uutiset

Indonesia siirtää pääkaupunkinsa Borneon saarelle

Indonesian nykyisessä pääkaupungissa Jakartassa asuu kymmenen miljoonaa ihmistä. Kaupunki vajoaa, koska pohjavettä käytetään niin paljon. Kuva: BAGUS INDAHONO
Indonesian nykyisessä pääkaupungissa Jakartassa asuu kymmenen miljoonaa ihmistä. Kaupunki vajoaa, koska pohjavettä käytetään niin paljon. Kuva: BAGUS INDAHONO

Indonesia suunnittelee siirtävänsä pääkaupunkinsa Borneon saarelle 1 400 kilometrin päähän.

Nykyisellä paikallaan Jaavan saaren pohjoisrannikolla pääkaupunki Jakarta vajoaa hitaasti. Jakarta on myös saastunut ja väentungoksesta kärsivä kaupunki.

Pääkaupungin uudesta paikasta ilmoitti presidentti Joko Widodo maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Uusi pääkaupunki, jolla ei ole vielä nimeä, sijaitsee tulevaisuudessa Borneossa Itä-Kalimantanin provinssissa. Sen lähellä ovat Samarindan kaupunki ja Balikpapanin satamakaupunki.

– Kyseessä on strateginen sijainti keskellä Indonesiaa, lähellä kasvavaa kaupunkialuetta, Widodo kertoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Widodon mukaan siirtämisen suunnittelu pitää aloittaa kiireesti. Uuteen pääkaupunkiin siirtyminen on määrä aloittaa vuonna 2024.

Widodon mukaan pääkaupungin siirtäminen maksaa lähes 33 miljardia dollaria, mistä valtio aikoo rahoittaa 19 prosenttia. Loput tulisivat muun muassa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksista sekä yksityisistä sijoituksista

Hintalappuun sisältyvät muun muassa uudet hallitusrakennukset ja kodit noin 1,5 miljoonalle virkamiehelle.

Ympäristöjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa, että uuden pääkaupungin rakentaminen Borneon saarelle voisi johtaa uhanalaisten lajien elinympäristöjen tuhoon.

Borneon saari tunnetaan sademetsistään, ja siellä elää monia uhanalaisia lajeja, kuten orankeja ja malaijikarhuja.

Saarella asuu yli 16 miljoonaa ihmistä.

Pääkaupunki vajoaa

Jakarta puolestaan kuuluu maailman tiheimmin asuttuihin kaupunkeihin. Asukkaita on yli 10 miljoonaa ja ympäristön kaupungeissakin yhteensä kymmeniä miljoonia.

Jakartassa tulvii monesti. Lisäksi kaupunki vajoaa, koska kymmenet miljoonat ihmiset käyttävät alueen pohjavettä.

Widodon mukaan Jakarta ja Jaavan saari kantavat liian suurta taakkaa Indonesiassa. Jaavan saarella asuu 54 prosenttia maan 260 miljoonasta asukkaasta, ja alue tuottaa 58 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Hallitus aikoo pian lähettää parlamentille ehdotuksen uudesta pääkaupungista.

Kaakkois-Aasiassa on aiemminkin muutettu pääkaupungin paikkaa. Myanmarissa eli Burmassa pääkaupunki muutettiin vuonna 2005 Naypyidawiin. Aiemmin pääkaupunki sijaitsi Yangonissa 320 kilometrin päässä.

Malesiassa puolestaan hallintopääkaupunki siirtyi Putrajayaan 33 kilometrin päähän Kuala Lumpurista 1990-luvulla.

Menot