fbpx
Uutiset

Indonesian järistyksessä ja tsunamissa kuollut satoja - sairaalat tupaten täynnä loukkaantuneita

Indonesian maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat vaatineet ainakin noin 400 ihmisen hengen, kertoi maan katastrofivirasto lauantaina.

Viranomaisten mukaan lauantaina tietoon tulleet kuolonuhrit ovat Sulawesin saarella sijaitsevasta Palun kaupungista. Kuolleiden määrän uskotaan vielä nousevan.

Indonesian keskiosiin perjantaina osuneista järistyksistä suurin oli voimakkuudeltaan 7,5. Järistys nostatti ison aallon, joka hyökyi 350 000 asukkaan Palun kaupunkiin.

Sairaalat ovat tupaten täynnä loukkaantuneita, ja osaa joudutaan hoitamaan taivasalla. Indonesian presidentin Joko Widodon mukaan katastrofialueelle on lähetetty sotilaita auttamaan pelastustöissä.

Palun kaduilla rannan läheisyydessä lojuu osittain peitettyjä ruumiita. Huoli on herännyt myös siitä, mitä tapahtui sadoille ihmisille, jotka valmistautuivat viettämään perjantai-illaksi kaavailtua rantajuhlaa.

Pelastustyöntekijät ovat myös huolissaan kaupungin pohjoispuolella sijaitsevan Donggalan alueesta, josta ei vielä lauantaina kuulunut juurikaan uutisia.

– Siellä asuu yli 300 000 ihmistä. Tämä on jo tragedia, mutta tämä voi myös kääntyä paljon kurjemmaksi, Punaisen Ristin virkamies Jan Gelfand kertoi.UM: Ei tietoa suomalaisuhreistaUlkoministeriöllä ei ole tietoa, että suomalaisia olisi loukkaantunut tai kuollut Indonesian maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjän Petra Sariaksen mukaan ulkoministeriölle on tehty muutamia matkustusilmoituksia Sulawesin alueelle suuntautuvista matkoista.

– Matkustusilmoituksen tehneet on tavoitettu ja he ovat kaikki kunnossa, Sarias kertoi STT:lle.

Ulkoministeriöllä ei ole Sariaksen mukaan tiedossa, että järistysalueella asuisi pysyvästi suomalaisia.

– Ilmoituksen tehneitä ei ole, mutta tietenkin voi olla, että joku siellä asuu, mutta ei ole tehnyt siitä ilmoitusta.Dramaattinen video näyttää tsunamin tulonParkkitalon yläkerrasta kuvattu dramaattinen video näyttää, kuinka aalto lähestyy ja iskee rantaan. Rakennuksia sortuu aaltojen mukana, ja suuri moskeija jää vesimassojen valtaan.

– Juoksin minkä pystyin, kun näin aaltojen iskevän rannalla olleisiin taloihin, kertoi Palussa asuva Rusidanto.

Palu kärsi suurta tuhoa. Järistyksen ja tsunamin jälkeen alueella on ollut laajoja sähkökatkoja.

– Ihmiset täällä tarvitsevat apua — ruokaa, juomaa, puhdasta vettä. Emme tiedä, mitä syömme illalliseksi tänään, Palussa asuva Anser Bachmid sanoi.

Maanjäristykset ovat Indonesiassa tavallisia. Kesän järistyksissä kuoli yli 550 ihmistä. Pahinta tuhoa kesän järistykset aiheuttivat Lombokin saarella, joka sijaitsee Balin lomasaaren vieressä.

Asiasanat

Menot