Uutiset

Indonesian katastrofin uhrimäärä selviää vasta raivaustöiden edetessä - Yli 700 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Indonesiaan

Suomen suurlähetystö Jakartassa seuraa tilannetta, mutta vielä aamulla ulkoministeriön tiedossa ei ollut suomalaisuhreja
Uusimman tsunamin lopulliset tuhot voivat selvitä vasta vuorokausien kuluttua raivaustöiden edettyä. Kuva: Cilegon Police Headquarters Kuva: CILEGON POLICE HEADQUARTERS / HANDOUT HANDOUT

Tsunamin kohteeksi joutuneeseen Indonesiaan on tehnyt matkustusilmoituksen 714 suomalaista, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Suomen suurlähetystö Jakartassa seuraa tilannetta, mutta vielä aamulla ulkoministeriön tiedossa ei ollut suomalaisuhreja.

Tiedossa ei ole, kuinka monen suomalaisen matkakohteena maan sisällä on ollut Jaavan ja Sumatran saarten välinen Sundasalmi, johon tsunami iski.

– Matkustusilmoituksissa on vain muutama, joissa jossain vaiheessa tullaan lomailemaan Länsi-Jaavan alueella. Kaikkihan eivät ilmoitusta tee, ja kyseessä on laaja alue, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Anna-Maria Liukko.

 

Kaikille matkustusilmoituksen tehneille on lähetetty ilmoitus tekstiviestitse. Alueella matkustavia on kehotettu seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotusta ja ilmoittamaan omasta tilanteestaan Suomessa oleville omaisille.

– Aina on tärkeätä paikallisviranomaisten tiedotuksen seuraaminen, Liukko neuvoo.

Hätätapauksissa voi ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystysnumeroon +358 9 1605 5555.

 

Lue myös: Tämä tiedetään Indonesian tsunamista nyt: Ainakin 168 ihmistä kuollut ja yli 700 loukkaantunut

Lue myös: Ulkoministeriö on listannut useita Indonesiaan liittyviä riskejä – matkailijan varottava maanjäristyksiä, tulvia, tulivuoria ja terroristeja

 

Tulivuori purkautui Sumatran ja Länsi-Jaavan välissä

Tsunamin on ilmeisesti aiheuttanut Anak Krakataun tulivuoren purkautuminen Sumatran ja Länsi-Jaavan saarten välissä. Tulivuorenpurkauksesta seurasi merenalainen maanvyöry. Tsunamissa on kuollut ainakin 168 ihmistä ja loukkaantunut satoja.

Ulkoministeriön Jakartasta saamien tietojen mukaan tsunami iski molempien saarten rannoille. Ministeriön mukaan seudut eivät yleensä ole kovin suosittuja länsimaisten turistien keskuudessa.

 

Indonesiaa koetteli tsunami myös syyskuun lopussa, kun Sulawesin saarella sattunut maanjäristys sai vesimassat liikkeelle. 7,5 magnitudin järistys vaikutti tuolloin kymmenien kilometrien matkalla. Järistys oli niin kova, että se voitiin havaita mittalaitteilla Suomessa saakka.

Viikon kuluttua tsunamista oli arvioiden mukaan 1 500 kuollutta, minkä lisäksi kateissa oli tuhansia ihmisiä. Noin 200 000 ihmisen arvioitiin tarvitsevan humanitaarista apua.

 

Huomattavasti kovempi tsunami alueella koettiin vuonna 2004. Sumatran saaren edustalle iskenyt erittäin voimakas järistys käynnisti tsunamin, joka kulki koko Intian valtameren läpi. Tsunami surmasi 226 000 ihmistä 13 maassa. Kuolleiden joukossa oli 179 suomalaista. STT-Lännen Media

 

Uutista päivitetty 23.12.2018 klo 09.05: Tarkennettu tietoa kuolonuhrien määrästä