fbpx
Uutiset

Indonesian pääkaupungissa asukkaat keräävät kaduilla avustuksia Sulawesiin, kertoo Suomen Jakartan-edustuston päällikkö

Kestää todennäköisesti ainakin pari päivää ennen kuin tuhojen laajuus ja kuolonuhrien määrä Indonesian Sulawesin saarella on selvillä, arvioi Jari Sinkari, Suomen Jakartan-edustuston päällikkö.

Indonesian keskiosiin perjantaina osuneista järistyksistä suurin oli voimakkuudeltaan 7,5. Järistys nostatti ison aallon, joka hyökyi 350 000 asukkaan Palun kaupunkiin.

Indonesian pääkaupungista Jakartasta on linnuntietä Paluun noin 1 500 kilometrin matka. Etäisyys ei ole estänyt jakartalaisia avustamasta hätään joutuneita maanmiehiään.

– Täällä osa pääkaduista on sunnuntaisin autottomia, ja näillä kaduilla on näkynyt spontaaneja keräyksiä tsunamin uhreille. Solidaarisuutta halutaan osoittaa, kertoo Sinkari.

Sinkari on aloittanut työnsä Indonesiassa hiljattain, syyskuun alussa. Hän ei ole vielä käynyt Sulawesilla.

Palu tunnetaan matkailukaupunkina, mutta sinne tulevat turistit ovat pääosin indonesialaisia. Indonesian katastrofivirasto on arvioinut, että Palussa oli maanjäristyksen iskiessä runsaat 70 ulkomaalaista.

Sinkarin mukaan ei ole tiedossa, että katastrofialueella olisi hätään joutuneita suomalaisia. Mahdollista on kuitenkin, että Sulawesilla olisi omatoimimatkailijoita, jotka eivät ole ilmoittaneet matka-aikeistaan ulkoministeriölle. Sinkari kehottaakin heitä tekemään matkustusilmoituksen.

Petra Sarias ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kertoo, että kaikki Sulawesille matkustusilmoituksen tehneet on tavoitettu. Kukaan heistä ei ole ollut vaarassa.

– Näyttäisi siltä, että suomalaisia ei ole vaarassa, sanoo Sarias.Indonesian järistyksessä ja tsunamissa kuollut yli 800 ihmistäIndonesian maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa kuolleiden määrä on noussut ainakin 832:een, kertoo maan katastrofivirasto uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kuolonuhrien määrän uskotaan vielä kasvavan, sillä tuhojen selvittäminen on kesken. Varapresidentti Jusuf Kallan mukaan lopullinen luku saattaa nousta tuhansiin.

Perjantainen maanjäristys nostatti tsunamin, joka hyökyi Sulawesin saarella sijaitsevaan Palun kaupunkiin. Tsunamista annettiin heti järistyksen jälkeen varoitus, joka kuitenkin nopeasti peruttiin. Viranomaisten mukaan lähes kaikki tiedossa olevat kuolleet ovat ainakin toistaiseksi Palusta.

Pelastusviranomaiset ovat huolissaan muun muassa lähellä järistyksen keskusta sijaitsevasta Donggalan alueesta, jossa tilanne on vielä suurelta osin epäselvä. Jo nyt useiden ihmisten tiedetään kuolleen.Raunioista avunpyyntöjäIndonesian armeija on hälytetty pelastustyöntekijöiden avuksi etsimään uhreja. Tuhoalueelle tänään saapunut presidentti Joko Widodon kehotti sotilaita jatkamaan pelastustöitä uupumatta päivin ja öin.

Yhtenä pelastustöiden keskipisteenä on Palussa sijaitseva hotelli, jonka raunioissa uskotaan edelleen olevan 50-60 ihmistä.

Pelastustöitä johtavan viraston päällikkö Muhammad Syaugi kertoi, että liikematkailijoiden suosiman Roa-Roa-hotellin raunioista saatiin yöllä kaivettua yksi ihminen elossa.

– Kuulimme myös ihmisten avunpyyntöjä, hän kertoi.

Syaugin mukaan järistys- ja tsunamialueelle kaivattaisiin nopeasti raskasta raivauskalustoa.

Monet indonesialaiset ovat kääntyneet Facebookin ja muun sosiaalisen median puoleen löytääkseen kadoksissa olevia läheisiään.

– Auttakaa, te Palussa ja lähistöllä. Ystäväni perheenjäseniä yhä kateissa, yksi kirjoittaja vetosi Facebook-ryhmässä.

Asiasanat

Menot