Uutiset

Indonesian tsunamissa kuoli yli 400 ihmistä – Ihmisiä varoitetaan pysymään poissa rannikkoalueelta

Tsunami iski Indonesian saarille lauantaina. Huono sää on vaikeuttanut pelastustöitä.

Indonesian viranomaiset varoittivat keskiviikkona ihmisiä ”äärimmäisistä sääolosuhteista ja korkeista aalloista” Anak Krakatau-tulivuoren ympäristössä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Tulivuori purkautuu edelleen ja alueella olevia ihmisiä kehotetaan pysymään poissa rannikolta.

Tsunami iski lauantai-iltana Anak Krakataun purkauksen jälkeen Jaavan ja Sumatran saarille. Luonnonkatastrofissa on kuollut 429 ihmistä ja 154 ihmistä on edelleen kateissa. Tsunamissa loukkaantui yli 1400 ihmistä.

Pelastustoimenpiteitä ovat vaikeuttaneet muun muassa voimakkaat sateet ja heikko näkyvyys alueella. Pelastajat ovat käyttäneet droneja arvioidessaan vahinkojen laajuutta. Tsunamin uhrien etsinnöissä on käytetty apuna myös koiria.

Pelastajat yrittivät keskiviikkona päästä kyliin, jotka ovat vaikeakulkuisten yhteyksien takana. Tuhannet ihmiset ovat majoittuneet telttoihin, väliaikaisesti suojaa tarjoaviin moskeijoihin ja kouluihin.

Reutersin haastattelema 20-vuotias kalastaja Ayub nukkuu perheensä kanssa teltassa, joka on saatu armeijalta. Hän sanoo, että olosuhteet eivät ole sateen vuoksi parhaat mahdolliset, mutta perheellä on riittävästi syötävää.

– Kaikki on tuhoutunut. Veneeni, moottoripyöräni, taloni, kaikki.

– Tärkein asia on, että olemme elossa, Ayub sanoo Reutersille.

Ulkoministeriön tämän hetken tietojen mukaan loukkaantuneiden ja menehtyneiden joukossa ei ole suomalaisia.

Indonesiaan on tehty noin 700 matkustusilmoitusta. Muutamat ilmoituksista kohdistuvat ulkoministeriön mukaan tsunamialueelle. Matkustusilmoitus on vapaaehtoinen palvelu, jossa ulkomaille matkustavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle.