fbpx
Uutiset

Inflaatio ja veroporkkana eivät pienennä Tehyn palkkavaatimuksia

Rahan ohella Tehy kohentaisi hoitoalan houkuttelevuutta purkamalla byrokraattisuutta.
Maanittelut veronkevennyksistä ja varoittelut inflaatiosta eivät saa hoitajaliitto Tehyä tinkimään tavoitteistaan hoitajien palkkojen nostamiseksi. – Eivät meidän tavoitteemme ole muuttuneet mihinkään, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo STT:n haastattelussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Maanittelut veronkevennyksistä ja varoittelut inflaatiosta eivät saa hoitajaliitto Tehyä tinkimään tavoitteistaan hoitajien palkkojen nostamiseksi.

– Eivät meidän tavoitteemme ole muuttuneet mihinkään, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo STT:n haastattelussa.

Rytkönen palasi jumiutuneeseen neuvottelupöytään kesälomaltaan tällä viikolla. Julkisen alan hoitajat ovat olleet maaliskuusta alkaen ilman työehtosopimusta (tes).

Neuvottelut jatkuivat tiistaina, jolloin hoitajajärjestöt Tehy ja Super tapasivat työnantajajärjestö KT:n. Rytkönen ei vastaa siihen, onko neuvotteluissa tapahtunut jotain edistystä.

– Ei yksikään sopimus ole jäänyt syntymättä, mutta sitä en osaa sanoa, koska se syntyy ja mitä siihen tarvitaan.

Veroale ei innosta

Rytkösen työhuoneessa on muiden esineiden joukossa pieni, kehystetty taulu.

Kehyksissä on Ville Rannan pilapiirros maaliskuulta. Piirroksessa Rytkösen hahmo saapuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) luo keskustelemaan hoitajien palkoista. Marinin hahmo kieltäytyy, ensin koronaepidemian ja sitten Ukrainan sodan vuoksi.

– Tuo piirros kuvaa hyvin sitä, että aina on jokin muu juttu, jonka takia ei haluta keskittyä aitoon isoon ongelmaan eli sote-alan kriisiin ja hoitajapulan ratkaisuun, Rytkönen sanoo.

Tuoreimpana ongelmana neuvotteluja varjostaa laukkaava inflaatio. Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen on varoittanut, että palkankorotukset eivät saisi ylittää inflaatiota, jonka on arvioitu ensi vuonna asettuvan kolmeen prosenttiin.

Inflaation ja palkkojen kilpajuoksu voisi johtaa vaikeaan kierteeseen, joka ei paranna kansalaisten ostovoimaa, mutta rapauttaa maan kilpailukykyä.

Super ja Tehy ovat vaatineet yleisen palkankorotuslinjan päälle joka vuosi viiden vuoden ajan 3,6 prosentin lisäkorotusta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on tarjonnut alennuksia tuloveroon, jos työmarkkinajärjestöt sopivat maltillisista palkkaratkaisuista. Rytkönen ei avauksesta innostu.

– Veroale jakautuu kaikille. Miten se hoitaa meidän alan alipalkkauksen ja alibudjetoinnin? hän kysyy.

Superin Silja Paavola on jo aiemmin kritisoinut ideaa, jonka hän pelkää supistavan valtion budjettia, josta hoitajat saavat palkkansa.

“Tehtäväni ei ole pohtia, mistä raha tulee”

Veronalennusten sijaan Rytkönen odottaa valtion avaavan rahapussin nyörejä. Hoitajat ovat siirtymässä kuntien palkkalistoilta hyvinvointialueiden palvelukseen. Niiden on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden alussa.

– Työnantajan on hirveän vaikeaa viedä diiliä loppuun ilman rahaa.

Siihen hän ei ota kantaa, tulisiko rahoitus löytää ottamalla uutta lainaa vai hylkäämällä nykyisiä rahoituskohteita.

– Tehtäväni ei ole pohtia, mistä se raha tulee. Olemme äänestäneet ihmiset päättämään tästä.

Rahan ohella Tehy kohentaisi alan houkuttelevuutta parantamalla työoloja. Rytkösen mukaan sairaalamaailmassa vallitsee eri ammattiryhmien nokkimisjärjestys ja työoloihin vaikuttaisi hierarkkisuuden karistaminen.

Tiistaina julkaistussa Aamulehden haastattelussa Tampereen työllisyysjohtaja Regina Saari kritisoi alan “nippelilainsäädäntöä”. Rytkösen mukaan byrokraattisuutta voitaisiin purkaa neuvottelupöydässä KT:n kanssa.

– Emme tarvitse päättäjiä tähän. Se on omasta päänupistamme kiinni.

 Kuva: Mikko Stig

Kuva: Mikko Stig

Menot