fbpx
Uutiset

Inflaatio kasvoi lokakuussa 3,2 prosenttiin – syynä muun muassa sähkön kallistuminen

Kuluttajahintoja nosti muun muassa omakotitalon peruskorjausten, sähkön, bensiinin ja dieselin kallistuminen.
Kuluttajahintoja nosti muun muassa omakotitalon peruskorjausten, sähkön, bensiinin ja dieselin kallistuminen. Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos kasvoi lokakuussa 3,2 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Syyskuussa inflaatio oli 2,5 prosenttia.
Kuluttajahintoja nosti muun muassa omakotitalon peruskorjausten, sähkön, bensiinin ja dieselin kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoitomaksujen, asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen, tutkimus- ja hoitomaksujen sekä rahapelien halpeneminen.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten 19  000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä yli 2  000 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Aineistoa täydennetään kassapääteaineistoilla, josta saadaan noin 5 miljoonaa hintatietoa. Lisäksi noin 1  000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Euroalueen inflaatio oli lokakuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan 4,1 prosenttia, kun se syyskuussa oli 3,4 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä ja kulutus- ja muiden luottojen korkoja.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen.

Asiasanat

Menot