fbpx
Uutiset

Inka Kolhinoja ratsasti mestaruuksia

Janakkalalainen Inka Kolhinoja, 34, ylsi kahteen mestaruuteen viikonvaihteessa Harjussa Virolahdella järjestetyissä kehitysvammaisten kouluratsastuksen Special Olympics -mestaruuskisoissa. Tawast Riders -seuraa edustava Kolhinoja voitti ravi-K1-luokan sekä ravi-K2-luokan. Voittaja ratsasti tulokset 69,06 prosenttia ja 68,13 prosenttia.

Kolhinoja on saavuttanut tänä vuonna jo neljä mestaruutta. Tammikuussa Huittisissa hän voitti joukkuemestaruuskisoissa käynti-K1- ja käynti-K2-luokkien henkilökohtaiset kisat.

– Kisavuosi on sujunut todella hyvin. Ravi- ja käyntiohjelmat ovat onnistuneet parhaiten, mutta myös laukkaohjelmat ovat mukavia ratsastettavia. Niitä olen kokeillut jo muutaman kerran. Esteratsastuksesta en ole kuitenkaan innostunut, sillä en ole siinä lajissa vielä kovin varma ratsastaja, Kolhinoja nauraa.

Kolhinoja innostui ratsastuksesta jo lapsena.

– Ratsastin noin 16-vuotiaaksi saakka, mutta sitten laji sai jäädä aika pitkäksi aikaa. Uudelleen innostuin hevosista viitisen vuotta sitten ja kisoista oikeastaan vasta vuosi sitten, Kolhinoja muistelee.

Kolhinoja harjoittelee Aulangon ratsastuskoululla. Hänen luottoratsunsa on tallin 10-vuotias eestinhevonen Vili. Omaa hevosta Kolhinojalle ei vielä ole.

– Omaa hevosta en toisaalta edes tarvitse, sillä kilpailuissa ratsastamme aina lainahevosilla. Se kuuluu Special Olympics -sääntöihin, muistuttaa Kolhinoja.

Ratsastus on erinomainen harrastus monelle vammaiselle. Kolhinoja on myös innokas koiraihminen.

– Eläinten kanssa puuhastelu on ihanaa. Ratsastus on myös fyysinen laji, joka kehittää muun muassa tasapainoa ja hahmottamista. Kisaohjelmat kestävät vain 3–4 minuuttia, mutta leirit ovat aika rankkoja, Kolhinoja myöntää.

Aulangon tallilla Kolhinoja viihtyy hyvin. Kouluratsastuksen saloihin häntä perehdyttää ratsastuksenopettaja Iida Hast, joka kuvailee valmennettavaansa motivoituneeksi urheilijaksi.

– Inka on ottanut asiakseen kehittyä kouluradoilla. Sen takia hän onkin helppo oppilas. Helpotetut koululuokat sujuvat jo aika hyvin, Hast kuvailee.

Kolhinoja on myös tavoitteellinen urheilija. Seuraava kovempi tavoite on päästää Suomen joukkueeseen Special Olympics -maailmankisoihin.

– Sinne minä tähtään, vaikka kilpailu edustuspakoista on kyllä aika kovaa. Seuraavat kisat ovat neljän vuoden kuluttua, Kolhinoja sanoo. HäSa

Asiasanat

Menot