Uutiset

Innokas puhuja haluaa näyttää lahjansa

Kännykkä tuuttaa. Miesääni vastaa reippaasti:

– Kunnallisvaaliehdokas Matti Larinaho!

On keskiviikko, ja ehdokaslistat on juuri julkistettu lehdessä. Toimittajan puhelu on ensimmäinen, johon SDP:n tuore ehdokas vastaa.

Torstai-iltapäivänä miehen äänessä on edelleen intoa, kun hän pääsee puhumaan ehdokkuudestaan.

– Viimeiseen saakka jännitin, onko nimeni todella listalla. Olen ylpeä siitä, että olen päässyt tähän asti, Larinaho kertoo.

Kehitysvammaisten tuki ry:ssä 16 vuotta vaikuttanut mies löysi kutsumuksen kunnallispolitiikkaan vuosi sitten, jolloin hän liittyi Hämeenlinnan työväenyhdistykseen. Vammaisten puolestapuhujaa ei tarvinnut houkutella kunnallisvaaliehdokkaaksi.

– Politiikka on minulla veren perintönä, isäni on toiminut Mäntän kunnanvaltuustossa 1970-luvulla. Tämä oli minulle luonnollinen askel – ikään kuin porras ylöspäin kansalaisjärjestövaikuttamisesta, pohtii Larinaho.

Vammaisten asiat kuntoon

Työpäivän jälkeen Larinaho suuntaa ruokakauppaan. Ostoskärryyn sujahtaa maitoa, leipää ja kahvia. Samalla mies kertoo vilkkaasti tärkeimmistä teeseistään.

– Yksi epäkohta on vammaisten työläisten kohtelussa. Kaupunki ei noudateta EU:n työdirektiiviä, jonka mukaan vammaisillekin kuuluvat sairaspäiväraha ja ylityökorvaukset.

Lisäksi hän muistuttaa, että kehitysvammaisten päivätoiminnan rahoitus on viipynyt sen jälkeen, kun perusturva perusti Hämeenlinnan Erityisasuntosäätiön.

– Olen työstänyt asiaa muun muassa eduskunnan kanssa jo vuoden päivät. Ennen säätiöittämistä RAY:n rahoitus järjestyi, mutta nyt päätös vain viipyy ja viipyy.

Larinaho on laskeskellut saavansa ääniä vammaisilta, heidän omaisiltaan sekä vammaisten kanssa työtä tekeviltä. Mikäli pääsee kaupunginvaltuustoon, Larinaho myöntää keskittyvänsä vammaisasioihin.

– Kuka muukaan niitä ajaisi, ellen minä? Mutta tottakai perehtyisin myös muihin asioihin sitä mukaa kuin niitä päätettäväksi tulisi.

Poliittisesti lahjakas

Larinaho on seurannut kaupungin asioita tiiviisti siitä asti, kun 1996 muutti Hämeenlinnaan. Kaikki viime vuosien päätökset eivät ole olleet miehen mieleen.

– Olen aika paljon protestoinut sitä vastaan, että kylpylöille ja muille isoille projekteille löytyy rahoitus helposti, mutta kun kyse on oikeasti tärkeistä asioista, rahahanat isketään kiinni.

Larinaholla riittää mielipiteitä, eikä hän niitä myöskään piilottele. Kysymykselle, mistä miehellä riittää energiaa, Larinaho vain nauraa.

– Toiset ovat lahjakkaita urheilussa, toiset politiikassa. Minulla on lahjoja politiikkaan ja olisi tyhmää jättää ne käyttämättä.

Päivän lehti

29.5.2020