Uutiset

Innolla kohti Itävaltaa

Ahveniston Ampumahiihtäjien juniorityö on mainiolla tolalla. Siitä saatiin taas yksi todiste lisää sunnuntaina, kun Suomen Ampumahiihtoliitto nimesi neljän seuran nuorta urheilijaa Itävallan Obertilliachissa tammikuun 23. päivä käynnistyviin 19- ja 21-vuotiaiden MM-kisoihin. Kisalipun saivat N19-sarjassa Auli Kiskola ja Jessika Rolig sekä M21-sarjan Mikael Koivunen ja Atte Kiskola.

Mainioilla alkukauden kilpailuillaan paikan Itävallan koneessa jo aikaisemmin varmistanut Auli Kiskola ei jättänyt mitään sattuman varaan. Hän otti lauantain normaalimatkan kakkossijan jatkoksi sunnuntaina yhteislähtökilpailun voiton.

– Yhteislähtökilpailu ei ole suosikkejani. Olen aika huono keskittymään omaan suoritukseeni ja seuraan muita, vaikka ei pitäisi. Ammunta meni kuitenkin yllättävän hyvin. Vain viisi sakkoa on minulle normaali suoritus. Hiihto oli aika samanlaista kuin lauantaina, mutta tällä kertaa suksi oli todella liukas ja hyvä, Kiskola sanoi.

Kiskolalla oli ongelmia ensimmäisellä pystypaikalla, jonka hän onnistui lopulta selvittämään vain yhdellä ohilaukauksella.

– Aseen lukko ei mennyt kiinni, ja kun tähtäsin ja laukaisin, ei paukkua lähtenytkään. Latasin uudelleen, jonka jälkeen pyssy laukesi, mutta paukku oli lentänyt jo aikasemmin pois. Onneksi telineessä oli varapaukkuja, joita jouduin ottamaan ampuakseni viidennen laukauksen. Sakkoja ei tullut kuin yksi, mutta kauanhan paikalla meni, Kiskola selvitti kisan ongelmiaan.

Uusi kokemus

AAH:n urheilija ei ole aikaisemmin kilpaillut ulkomailla. Keski-Euroopassa ampumahiihto on suosittua ja nuorten MM-kisoissakin on varmasti hälinää ihan eri tavalla kuin kotimaan kilpailuissa.

– Minulla on tavoitteena saada hyvä ammunta ja ajoitettua kuntopiikki juuri niihin kisoihin. Sijoitustavoitteita en uskalla sanoa. Samoille sijoille kuin viime vuonna on kuitenkin mahdollisuus päästä, jos ammunta sujuu ja suksi kulkee, Kontiolahdella vuosi sitten pikakilpailussa sijalle 11 yltänyt Kiskola luotti.

Kiskolan tavoin N19-sarjan joukkueeseen valittu Rolig oli sunnuntaina Ahvenistolla kilpailun kakkonen. Hän harmitteli tyynestä säästä huolimatta heikosti sujunutta ammuntaansa.

– Ammunta ei kulkenut yhtään. En tiedä mikä siinä oli, kun muillakin tytöillä näytti tulevan aika paljon sakkoja. Hiihto oli paljon parempaa kuin lauantaina. Silloin siinä ei ollut yhtään herkkyyttä, mutta nyt oli jo parempaa. Tiistaina on lähtö MM-kisoihin. Herkistelyllä sinne on saatavissa taas parempaa menoa, Rolig arvioi.

Rolig osallistuu ensimmäistä kertaa N19-sarjan arvokisoihin.

– Olen kilpailuihin vielä vuoden alaikäinen, koska täytän vasta 17 vuotta. En kuulu vielä tähän sarjaan, joten on pelkkää plussaa ylipäätään päästä kilpailuihin. En ole koskaan ollut kansainvälisissä kilpailusissa, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka kovaa siellä mennään. Yritän tietysti saada ammunnan mahdollisimman hyväksi. Hiihtoon luotan muutenkin, Rolig arvioi.

Poikiinkin kaksi

AAH sai kilpailijaa myös M21-sarjaan, kun Ahvenistolta sairauden vuoksi pois ollut Atte Kiskola ja Mikael Koivunen nimettiin kisaryhmään. Koivunen oli lauantaina kotikisoissaan ykkönen ja sijoittui sunnuntaina kolmanneksi Lemin Eskojen Juho Näivän ja seurakaverinsa Henri Lehtomaan jälkeen.

– Pysty sakotti tänään pikkuisen, eikä hiihtokaan ollut samanlaista kuin lauantaina. Terävyys oli kadonnut, eikä suksikaan toiminut ihan samalla tavalla kuin lauantaina, Koivunen arvioi.

Yhteislähtökilpailussa kaikkein tärkeintä on pystyä keskittymään omaan ammuntaansa, vaikka vieressä kilpakumppani paukuttaisikin tauluja alas nopeammin.

– Paine on kovempi, kun kaveri ampuu rinnalla. Jos vieressä olevan ammuntaa alkaa miettimään, ampuu itse varmasti ohi, Koivunen muistutti.

Lehtomaa oli tyytyväinen omaan kilpailuunsa, vaikka Näivä menikin viimeisen ammunnan jälkeisellä kahden kilometrin lenkillä ohi.

– Kisa alkoi hyvin ja ammuin makuulla nollat. Sen jälkeen en enää oikein jaksanut hiihtää ja pystyssä ammuin yhden ja kaksi ohi. Viimeisellä kierroksella hyydyin ja Näivä pääsi ohi, Lehtomaa kertasi.

AAH:n neljän urheilijan lisäksi nuorten MM-kisoihin valittiin N19-sarjassa Suvi Minkkinen (Joutsan Pommi) ja Tiia-Mari Talvitie (Jalasjärven Jalas), M19-sarjassa Teemu Huhtala (Oulun Hiihtoseura), Mikko Loukkaanhuhta (Kauhajoen Karhu) ja Antti Repo (Kontiolahden Urheilijat) ja M21-sarjassa Aku Moilanen (Saarijärven Pullistus). (HäSa)

Asiasanat

Mainos