Uutiset

Innopark kaatui kalliisti kaupungin syliin

Hämeenlinnalla on tasan kaksi vaihtoehtoa: joko pelastaa Teknologiakeskus Innopark tai antaa sen kaatua kokonaan. Kumpikin vaihtoehto tulee kaupungille kalliiksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esittää tänään kello 14 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että kaupunki ottaa kontolleen Innoparkin tappiollisten tytäryhtiöiden velat.

Samalla yhtiöt lakkautetaan, ja kaupunki maksaa emoyhtiölle 2,2 miljoonaa euroa aiempien vuosien tappioiden kattamiseen.

Järjestelyjen loppusumma on kaupungille yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa. Isosuon mukaan se kuitenkin kannattaa, sillä koko Innoparkin purkaminen tulisi vielä kalliimmaksi.

Kaupungilla on takausvastuita Innoparkille ja sen tytäryhtiöille yhteensä 31,7 miljoonaa euroa.

Innoparkin talousvaikeudet johtuvat Moreenin ja Lammin kiinteistöliiketoiminnan tappioista sekä Innosteel Factoryn ja FMS-palvelut oy:n ongelmista. Lisäksi yhtiön talouden seurannassa on ollut puutteita.

Sisäinen valvonta petti
Apulaiskaupunginjohtaja Isosuon mukaan Innoparkin kokonaistilannetta on ollut todella vaikea selvittää, kun ilmoitettujen lukujen taakse ei ole päästy.

– Yhtiön hallituksellakaan ei ole ollut sitä tietoa, mitä sillä olisi pitänyt olla, Isosuo sanoo.

Olisiko kaupungin luottamushenkilöiden pitänyt tehdä jotain toisin?

– Tottakai meidän pitää pitää huolta siitä, että yhtiöstä saadaan oikeat tiedot. Niinhän me olemme periaatteessa saaneetkin, mutta sittemmin on osoittautunut, etteivät ne ole kaikilta osin olleet kestäviä, Isosuo pohtii.

Hän huomauttaa, että yhtiön hallituksen tueksi olisi täytynyt rakentaa sisäistä valvontaa, joka olisi pystynyt pitämään hallituksen kaikista asioista ajan tasalla.

– Mutta kyllä selvittämistä vielä jatketaan, Isosuo sanoo viitaten kaupungin tekemiin kahteen erikoisselvityspyyntöön.

Luotatteko siihen, että suunnitelluilla järjestelyillä uusi johto saa talouden tasapainoon?

– Se on käytännön pakko. Tilanne nollataan, konsernirakenne on pakko purkaa, jotta on vain yksi tai kaksi toimivaa yhtiötä, joita seurataan eri tavoin. Silloin myös yhtiön hallituksen on huomattavasti helpompi seurata keskinäisiä vastuita kuin aikaisemmin, Isosuo sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020