Uutiset

Innopark rakentaa tulevaisuutta

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto oli maanantain kokouksessaan – lähestyvistä kunnallisvaaleista huolimatta – perin yksimielinen. Valtuusto hyväksyi kiitellen Hattelmalaan nousevaa teknologiakeskus Innoparkia koskevat suunnitelmat esitetyssä laajuudessa. Hämeenlinnan kaupunki myös antaa tarvittavat vuokratakuut yhteensä noin 15 000 neliömetrin rakennuksille.

Hämeenlinnan vuoden vaihteessa päättävän valtuuston toimintaa on leimannut ajoittain näköalattomuus. Puolueet ja yksittäiset valtuutetut ovat keskittyneet liian usein pohtimaan ainoastaan sitä, mihin kohteisiin kaupunki keskittyy panostamaan, jakamaan rahaa. Näissä keskusteluissa niiden keinojen arviointi, joilla Hämeenlinna kerää eri tavoin euroja kaupungin kassaan, ovat jääneet sivuosaan.

Hämeenlinnassa on nostanut päätään suoranainen kehityksen vastaisuus. Muun muassa Aulangon aluetta koskevat suunnitelmat ovat saaneet vastaansa hätkähdyttävän yksipuolista arvostelua. Aivan viime aikoina ovat rivejään tiivistäneet moottoritien suojelijat, jotka vastustavat yksityisellä pääomalla rakennettavan liikekeskuksen rakentamista Hämeenlinnan moottoritien päälle. Kummatkin hankkeet ovat tuomassa läänin pääkaupunkiin lisää yrittäjiä, työpaikkoja, hyvinvointia ja tätä kautta myös kaupungin kassaan lisää palveluja turvaavia verotuloja.

Innoparkin valtuustossa saama vastaanotto oli rohkaiseva: valtuutetut ovat rakentamassa kotikaupunkinsa tulevaisuutta. Teknologiakeskuksen 35 miljoonan euron rakennusten rakentamisessa on totta kai riskejä, joita ei pidäkään vähätellä. Valtuutetut olivat kuitenkin tehneet kotiläksynsä ja siksi he ymmärsivät, että Hämeenlinnan on panostettava, jos se mielii saada Innoparkiin kymmeniä yrityksiä ja satoja työpaikkoja.

Valtuuston työtä helpotti se, että Innoparkin ideaa ja suunnitelmia oli kypsytelty kaikessa rauhassa parisen vuotta. Hankkeen vastaavat ovat tehneet ankarasti työtä. On turha edes kuvitella, että Innoparkin tapaiseen keskukseen tulisi kuin itsestään yritys toisensa jälkeen. Innoparkilla Hämeenlinna kilpailee erittäin kovassa sarjassa.

Miten Innopark lopulta kasvaa ja muotoutuu Hattelmalassa, sen näyttävät vasta lähivuodet. Yritysmaailma vilisee suunnitelmia, jotka eivät koskaan sellaisenaan toteudu. On hyvinkin mahdollista, ettei Innoparkista kasva aivan nyt kuvitellut kaltainen puhdas teknologiayritysten ja Hamkin kokonaisuus. Keskeistä on sittenkin keskuksen vuokrattavien tilojen täyttyminen kasvavilla, menestyvillä sekä työtä tarjoavilla yrityksillä.

Työ Innoparkin rakentamiseksi on vasta alussa aivan kuten Teknologiakeskuksen toimitusjohtaja Pekka Jalava tiistain Hämeen Sanomissa painottaa. Valtuuston päätöksen jälkeen onnistumisen avaimet ovat tukevasti Teknologiakeskuksen toimivan johdon käsissä – ja vastuulla!

Päivän lehti

26.5.2020