Uutiset

Innopark-selvitykseen ulkopuolista apua

Kaupunginvaltuusto antoi tarkastuslautakunnalle lokakuussa kohtalaisen kovan palan purtavaksi.

Valtuusto edellytti ponnessaan, että tarkastuslautakunnan tulee arvioida kaupungin päätöksentekoprosessi ja omistajaohjauksen toteutuminen Innoparkissa vuosina 2006-2011.

Lautakunta on siitä lähtien tehnyt työtä käskettyä.

Oman suolansa tarkastustyöhön kuitenkin teettää se, että tarkastuspäällikkö Juho Ainasoja on ilmoittanut esteellisyydestä. Esitteliijänä on toiminutS puheenjohtaja Raija Niem i (sd.).

Lisäksi tarkastustoimea varjostaa JHTT-lautakunnalle tehty kantelu, joka koskee sekä tilintarkastusyhteisö Audiatorin että vastuullisen tilintarkastajan Minna Ainasvuoren toimintaa.

Kansalaisaktiivi Kari Ilkkala epäilee kantelussa molempien riippumattomuutta. Hän pyrkii osoittamaan useita puutteita tarkastuksessa ja tähtää siihen, että Kuntaliiton tytäryhtiö Audiator menettäisi tilintarkastusoikeutensa.

Ulkopuolinen näkemys tilauksessa

Tarkastuslautakunta on nimennyt keskuudestaan työryhmän valmistelemaan Innopark-selvitystä.

Työryhmään kuuluvat puheenjohtaja Raija Niemi (sd.), varapuheenjohtaja Pekka Kääriäinen (kok.), jäsenet Hannu Kärpänen (kesk.), Ritva Oinonen (vas.) ja Ismo Soukola (ps.) sekä tarkastaja Päivi Salmén ja tarkastussihteeri Marja Saarinen.

Pekka Kääriäisen mukaan työryhmä nimettiin selvitystyön nopeuttamiseksi.

Ryhmä on palkannut avukseen kansainvälisen KHT-yhteisö Deloitte & Touchen.

Se tarvitaan antamaan riippumaton näkemys lautakunnalle menossa olevista johtopäätöksistä.

Audiatorille on annettu toimeksianto selvittää muutamia Innoparkia koskevia yksityiskohtia. Osa Innoparkin hallituksen pöytäkirjoista vuodelta 2008 on kateissa. Ne halutaan tarkastuslautakunnan käyttöön.

Audiatorin tehtävänä on myös selvittää, miksi valmisteilla on useiden Innoparkin tytäryhtiöiden fuusio emoyhtiöön, vaikka kaupunginhallitus päätti kesäkuussa yhtiöiden purkamisesta.

Omaa pomoa on paha arvioida

Kaupunginvaltuuston ponsi koski selvitystä kaupungin päätöksenteosta ja omistajaohjauksesta, joka on liittynyt Innoparkiin.

Tarkastuspäällikkö Juho Ainasoja katsoo olevansa asiassa esteellinen.

-Hallintolain 28. pykälän 2. momentti tarkoittaa, ettei alainen voi arvioida esimiehensä toimintaa. Kaupungin organisaatiossa esimieheni on kaupunginjohtaja. Innopark-selvitys koskee osin myös hänen toimintaansa, Ainasoja perustelee.

Valtuuston ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajistot ovat pohtineet Innopark-selvityksen ja kaupungin tilintarkastuksen tilannetta alkuviikosta.

Asiat olivat esillä tarkastuslautakunnassa keskiviikkoiltana. Paikalla oli myös tilintarkastaja Minna Ainasvuori. (HäSa)