fbpx
Uutiset

Innoparkin johdannaiset yhä enemmän pakkasella

Innoparkin korkojohdannaisten purkaminen olisi maksanut vuoden vaihteessa 20,4 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin johdannaisten markkina-arvo oli 13,1 miljoonaa euroa pakkasella.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) sanoo, ettei hän ole huolestunut johdannaisten purkamisen kustannuksista.

– Arvot heiluvat markkinoiden mukana. Emme ole suunnitelleet johdannaisten purkamista, Vekka sanoo.

Innopark on ottanut korkojohdannaisia, jotka päättyvät vuosina 2023–32. Johdannaiset on rakennettu niin, että ne tuottavat alkuvuosina. Myöhemmin markkinakorot määräävät tappion tai voiton. Tulos lasketaan jatkuvasti 40 miljoonasta eurosta.

Innopark on kirjannut viime vuoden tilinpäätöksensä liitetietoihin selvityksen johdannaissopimusten arvostuksesta ja tuotoista. 658 000 euron tulot on merkitty korko- ja rahoitustuotoiksi. Tappiollista markkina-arvoa ei ole kirjattu varsinaiseen tilinpäätöksen. “Sopimuksilla ei ole hankintahintaa, eikä siten sopimuksia ole arvostettu tilinpäätöksessä”, liitetiedoissa perustellaan.

Pricewaterhouse Coopers, joka tarkasti Innoparkia Hämeenlinnan kaupungin pyynnöstä viime vuonna, vaati johdannaisten tappioiden kirjaamista ainakin osittain tilinpäätökseen. Kirjanpitolautakunta moitti tilinpäätösten tietoja johdannaisista, mutta ei ottanut yksiselitteisesti kantaa niiden markkina-arvon kirjaamiseen.

Vekka kertoo, että kaupunginhallitukselle on pääpiirteissään tiedotettu Innoparkin viime vuoden tilinpäätöksestä. Kirjauksiin ei otettu mitään kantaa.

– Jokainen hoitaa oman tonttinsa, Vekka sanoo.

Innoparkin toimitusjohtaja Mikko Koivulehto kertoo, että yhtiön tilintarkastajat ovat hyväksyneet viime vuoden tilinpäätöksen. Huomautus on annettu vain siitä, että yhtiön omat pääomat menivät pakkaselle ennen kuin kaupunki avusti yhtiötä. Osakeyhtiö ei lain mukaan saisi menettää osakepääomaansa.

Innopark on ottanut johdannaisia, joita voi käytännössä purkaa vain ottamalla vastajohdannaisia. Markkina-arvo lasketaan näiden vastajohdannaisten arvosta.

Johdannaisten myyjä, Pohjola Pankki, antaa johdannaisista myös kassavirtaan perustuvan tuottolaskelman. Laskelman mukainen tuotto on 6,7 miljoonaa euroa vuoteen 2032 mennessä. Ei ole annettu tietoa, mihin laskelma perustuu.

Innoparkin tulos ennen satunnaisia eriä oli 0,4 miljoonaa euroa tappiollinen. Hämeenlinnan kaupungin antaman tuen ansiosta yhtiön omat pääomat eivät painu pakkaselle. (HäSa)

Menot