Uutiset

Innoparkin lainaperustelut puuta heinää

Vain hiukan yli vuosi sitten kaupunginhallitus nieli ehdotuksen, jonka mukaan Innopark Oy:n kannattaa korkomarginaalin nousun vuoksi lunastaa Visamäen kampuksen rakennukset 21,3 miljoonan euron hinnalla. Nyt Innoparkin kassa ei tahdo kestää vain vuosi sitten laadittua lainan lyhennysohjelmaa, vaan lyhennykset painotetaan 20 vuoden laina-ajan loppupäähän (HäSa 17.8.).

Kaupunginhallitukselle tällä kertaa esitetyt perustelut ovat jo todellinen pohjanoteeraus: ”Poistojen ja lyhennysten ero rasittaa voimakkaasti Innoparkin kassatilannetta”. Jassoo.

Kaupunginhallituksessa on sentään oikeiden yritysten johtajia, ja puheenjohtaja on vallan MBA. Poistojen ja lyhennysten erolla ei ole mitään tekemistä kassavirran kanssa, ja tämän myös asiaa perustellut talous- ja hallintojohtaja hyvin tietää.

Jos kassa on tyhjä, se johtuu siitä, että tulot eivät riitä sekä toimintamenoihin että lainojen lyhennys- ja korkokuluihin. Odottavatko kaupunki ja Innopark ihmeen triplaavan tulot tai hyperinflaation syövän lainan pois?

Tarina poistojen ja lyhennysten eron pienentämisestä on älyllisen epärehellisyyden lisäksi täysin epälooginen, sillä summatasollahan ero ei tässä järjestelyssä pienene. Eikä kaupunkikonserni mitään muitakaan rakennusinvestointeja rahoita poistoajan mittaisilla 40 vuoden lainoilla.

Sen sijaan, nykyisillä alhaisillakin koroilla koko laina-ajan korkokulut kasvavat järjestelyssä noin miljoonalla eurolla. Vain yksi prosenttiyksikkö lisää korkoon kasvattaa lisälaskun jo 1,7 miljoonaan euroon. Miksei näitä yksinkertaisia tosiasioita kerrottu kaupunginhallitukselle?

Mitä tarvitaan, että joku kaupunginhallituksessa uskaltaa kyseenalaistaa tällaisen soopan syöttämisen? Ellei sitä ihmettä tai hyperinflaatiota tule, pian tämä rahoituspaketti on taas kaupunginhallituksen pöydällä. Pelolla odotan mitkä ovat ehdotukset ja niiden perustelut silloin.

Kari Ilkkala

yrittäjä

Hämeenlinna