Uutiset

Innoparkin talous kuntoon ja hallinto läpinäkyväksi

Innoparkin uusi toimitusjohtaja Mikko Koivulehto lupaa kriittisen selvityksen yhtiön toiminnasta. Yhtiön koko toiminta punnitaan uudelleen.

-Innoparkin talouden tasapainottaminen on kaiken edellytys, Koivulehto sanoo.

Teknologiakeskus Innoparkilla on noin 30 miljoonaa euroa Hämeenlinnan kaupungin takaamaa velkaa. Yhtiö on kuitenkin vuosi toisensa jälkeen tehnyt tappiollisen tilinpäätöksen.

Koivulehto lupaa muutoksen. Siihen häntä patistaa jo kaupunginhallitus. Innoparkin on maaliskuun loppuun mennessä tehtävä esitys rahoituksensa varmistamisesta ja rakenteensa uudistamisesta.

-Innoparkilla on rankat taloudelliset vastuut. Ei puhuta pienistä summista. Meiltä edellytetään vastuiden kantamista, Koivulehto toteaa.

Innopark on kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö. Kun yhtiön omat pääomat ovat heikot, se on rakentanut kiinteistöjä kaupungin takauksella. Samaan aikaan yhtiö on pyörittänyt kehitystoimintaa.

– Asiat menevät ihmisillä sekaisin. On vara parantaa näkyvyyttä.

Koivulehto sanoo uskovansa läpinäkyvyyteen.

-Välillä tuntuu, että ei ole pystytty kertomaan kaikesta, mitä tässä talossa tapahtuu.

Lammilla heikko tilanne

Koivulehto kertoo kuulleensa kysymyksen, onko yhtiön vähennettävä henkilökuntaa. Tosiasiassa yhtiön kannattavuus on kiinni kiinteistöliiketoiminnasta.

Innopark on emoyhtiöstä, tytäryhtiöistä ja kiinteistöyhtiöistä koostuva konserni. Se ei ole kuitenkaan julkaissut konsernitilinpäätöstä, koska siihen ei ole ollut pakkoa.

-Innopark ei hahmotu ulkopuoliselle. Meillä on tilat, joissa tarjotaan palveluja. On teknologiakyliä, joissa on lähdetty puhtaasta kiinteistöliiketoiminnasta.

Koivulehto lupaa, että toiminta organisoidaan uudelleen ja että se muuttuu entistä avoimemmaksi.

-Visamäki on kunnossa. Ongelmana on se, mihin yhtiö on laajentunut. Talouskriisi iski Moreeni-yritysalueen Steel-rakennukseen. Lammilla tilanne on heikko.

Lammilla kiinteistöjen vuokra-aste on kuitenkin niin huono, ettei Koivulehto määrittele sitä muuksi kuin heikoksi.

-Siellä oli vahva elinkeinopoliittinen etunoja. Se on poikinut, mutta on taloudellisesti raskas kantaa.

Koivulehdon mukaan Innoparkin hanketoiminta on sinänsä hyvässä kunnossa.

– Ongelmana on, että varat tulevat hyvin pitkän ajan jälkeen. Erääseen hankkeeseen saimme juuri EAKR:n (Euroopan aluekehitysrahaston) tuloutuksen vuodelta 2009.

Uudistus kolmiosainen

Koivulehto vakuuttaa, että Innoparkissa tehdään kattava analyysi toiminnasta ja sen remontoinnista. Se sisältää kolme osaa. Ensimmäisenä on talouden tasapainottaminen. Toinen on alueellisen yhteistyön järjestäminen. Kolmas asia on näkyvyys.

-On etsittävä uudelleen teräviä kärkiä toimintaan. Parissa vuodessa asiat eivät yleensä muutu, mutta me haemme nopeaa muutosta.

Koivulehto ei halua esitellä tarkkoja suunnitelmia esityksistä, joita yhtiö tekee maaliskuussa kaupungille. Hän kertoo kuitenkin, että Innoparkiin suunnitellaan rakennetta, jossa kehitystoiminta keskitettäisiin yhteen yhtiöön.

-Emme tekisi monessa paikassa samoja asioita.

Koivulehto muistuttaa, että Innopark on osa koko Hämeenlinna-konsernin riskienhallintaa.

-Innoparkin asiat liittyvät siihen, miten koko laivaa luotsataan. Katsomme tulevaisuuteen. (HäSa)