Uutiset

Innostaako nainen uurnille Ranskassa?

Hämeenlinna 22.4.2007

Ovatko vahvaan presidentinvaltaan perinteisesti luottaneet ranskalaiset valmiita äänestämään historiallisella tavalla naisen ensi kertaa maansa keulakuvaksi? Ja vieläpä sosialistin? Tänään järjestetään maan presidentinvaalien ensimmäinen kierros.

Sosialistien ehdokas Segolène Royal on ottanut rivakasti kiinni kilpailijansa oikeiston Nicolas Sarkozyn etumatkaa mielipidemittauksissa. On todennäköistä, että nämä kaksi ehdokasta kohtaavat vaalien ratkaisevalla kierroksella kahden viikon päästä.

Kolmas Ranskan vaalien pääehdokkaista on keskustan Francois Bayrou. Neljäntenä ja ja yhä vakavasti otettavana ehdokkaana kummittelee europopulismin ykköshahmo, äärioikeiston Jean-Marie Le Pen, joka kuitenkaan tuskin järjestää toista shokkia sosialisteille. Viime presidentinvaaleissa hän pudotti sosialistien ehdokkaan toiselta kierrokselta.

Poliittiset erot ovat Ranskassa hälventyneet. Pääasiallinen huoli koskeekin vaaleissa ihmisten äänestysintoa, jonka uskotaan jäävän erittäin alhaiseksi.

Ranskassa ei ole enää kunnon vasemmistoa, eikä Segolène Royaliakaan tunnista sosialistiksi kuin korkeintaan mainosten punaväristä ja lupauksista, joiden mukaan hän loisi maahan työpaikkoja – mitenkäs muutenkaan kuin julkisella tuella.

Pelkkä sukupuoli ei riitä Royalin valintaan tai edes se, että naiset äänestäisivät häntä yli puoluerajojen. Sekin on kuitenkin mahdollista Ranskan värikkäässä poliittisessa kulttuurissa, jos Royal on onnistunut päällimmäisessä pyrkimyksessään: luomaan itsestään vetävän vaihtoehdon menneisyydelle.

Royal on käynyt hanakasti pääkilpailijansa kimppuun ja pakottanut Nicolas Sarkozyn puolustuskannalle. Kumman puolelle ranskalaiset taistelussa asettuvat? Se ei todennäköisesti ratkea vielä tänä iltana.

Keskustan Francois Bayrou on ollut kamppailusta sivussa ja poissa mediasta, minkä on arveltu vieneen hänen loputkin mahdollisuutensa. Mutta mitä jos ranskalaiset ehtivätkin jo pahanpäiväisesti kyllästyä Royalin ja Sarkozyn loanheittoon? Silloin voi Bayrou yllättää kaikki.

Presidenttiehdokkaat ovat tehneet parhaansa vakuuttaakseen ajavansa kaikkein syrjäytyneimpien ranskalaisten, työttömien, nuorten ja maahanmuuttajien asiaa. Mutta ketä äänestävät tavalliset keskiluokkaiset ranskalaiset?

Vuoden 2005 lopulla ympäri Ranskan levinneissä mellakoissa poltettiin yli 10000 autoa. Mielenilmaukset eivät poliitikkojen sulavasanaisista lupauksista huolimatta johtaneet merkittäviin uudistuksiin.

Tämän päivän ehdokkaista jyrkimmin kapinointiin suhtautui Nicolas Sarkozy. Se saattaa koitua hänen voitokseen, jos järjestystä arvostavat ranskalaiset äänestävät vilkkaasti.

Oikeistolainen presidentti Jacques Chirac on ehtinyt johtaa maataan jo vuodesta 1995.

Merkittävää suunnanmuutosta Ranskan EU-politiikassa ei ole vaalien jäljiltä odotettavissa. Ranskalaiset pitävät omista eduistaan yhtä hanakasti kiinni oli presidentin puoluekanta mikä hyvänsä.

Merkittävää suunnan-

muutosta Ranskan

EU-politiikassa ei ole

vaalien jäljiltä odotettavissa.

Päivän lehti

25.5.2020