Kolumnit Uutiset

Insinööritieteilijä otti ohjat tasavallassa

Suomen pääministeriksi sittemmin jo valittu Juha Sipilä (kesk.) avasi keskiviikkoisen valtakuntaa värisyttäneen tiedotustilaisuuden seuraavasti:

”Täällähän on porukkaa kuin keskustan tupaillassa.” Sipilä tunnusti lisäksi tunteneensa itsensä ”pieneksi tämän tehtävän edessä.” Jos insinööri tunnustaa kättelyssä nöyryytensä, on leikki kaukana.

Kovin moni ei ehkä tunnusta käyneensä oikeissa tupailloissa, mutta monilla on näistä keskustalaisen politiikanteon kovaan ytimeen kuuluvusta tilaisuuksista jonkinlainen käsitys. Niissä ei varsinaisesti ilakoida, vaan puhutaan vakavaa asiaa vastuullisin äänenpainoin. Päälle juodaan pullakahvit.

Sipilä on laatinut projektikaavionsa ja sen tahdissa me tulevat vuodet marssimme. Insinööritieteilijän hallitusohjelma lyö ällikällä, koska se on tarkoitus myös toteuttaa.

Paljon siitä on kohistu ja yllätyksenäkin pidetty, mutta itse asiassa hallituksen johtavien ministereiden työnjako on erittäin onnistunut.

Alexander Stubb (kok.) ottaa valtiovarainministerin tehtävät täysin ilman paineita. Vähän aikaisemmin hän oli suomalaisen politiikan kultapoika, jonka suosio syöksyi kuitenkin ryminällä alas. Nyt Alexilla tai myöskään kokoomuksella ei ole hallituksessa hävittävää. Hän ei päässyt mukavuusalueelleen ulkoministeriöön, mutta lähtee nyt todelliseen vaikuttamisen paikkaan ehkä jopa näyttämään kykynsä ja valtiomiestaitonsa.

Alex Stubbilla on mahdollisuus nousta Iiro Viinasen ja Sauli Niinistön rinnalle suoraviivaisten kokoomuslaisten valtiovarainministereiden joukkoon. Muistellaan vaan sitäkin, miten kansa myöhemmin palkitsi Niinistön.

Timo Soini taas on ihan oikein Euroopan unionille. Painotukset ulkoministerinä ovat taatusti toiset kuin Erkki Tuomioajalla (sd.), ja pitkästä aikaa on odotettavissa raikkaita ulkopolitiikan avauksia. Soini on erittäin paljon kiinni EU-tehtävissä, eli hän ei ole sotkemassa kaiken aikaa Sipilän kuvioita.

Suomi saa juuri sellaisen pääministerin ja hallituksen kuin se ansaitsee.

Ihan vastahan me eduskuntavaaleissa äänestimme nimenomaan Juha Sipilän johtaman puolueen selvästi Suomen suurimmaksi ja samalla pääministeripuolueeksi. Hän tekee vain työtä kansan käskemää.

Jos olisimme äänestäneet demarit suurimmaksi ja Antti Rinteen pääministeriksi, koreografia ja askelkuviot olisivat koko lailla toiset. Taloustilanne olisi kuitenkin sama.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic