fbpx
Uutiset

Intia hyväksyi Astrazenecan rokotteen, varastossa heti 50 miljoonaa annosta – jättitilaus voi vaikuttaa EU:n rokotehankintoihin

Intian päätös hyväksyä Astrazenecan ja Oxfordin yliopiston rokote voi hidastaa rokotteen saamista Eurooppaan, sillä Intiassa on jopa yli miljardi ihmistä rokotettavana. EU:n myyntilupaprosessi Astrazenecan kanssa on kesken.
Intia aloittaa koronavirusrokotukset alkavalla viikolla Astrazenecan rokotteella, jota maa valmistaa itse. Kuva: epa08914907
Intia aloittaa koronavirusrokotukset alkavalla viikolla Astrazenecan rokotteella, jota maa valmistaa itse. Kuva: epa08914907

Maailman toiseksi suurin valtio Intia aloittaa pian koronavirusrokotukset Astrazenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella, joka sai luvan käyttöön hätätilanteissa.

Toisena rokotteena Intia hyväksyi kotimaisen Bharat Biotech -yrityksen ja valtiollisen lääketutkimusinstituutin kehittämän rokotteen.

Astrazenecan rokotetta on tarkoitus käyttää ensisijaisesti ja intialaista rokotetta tiukemmin rajoituksin.

Paikallisen rokotteen tehosta ei ole virallisia tuloksia, mutta rokoteviranomaiset ovat todenneet sen antavan “turvallisen immuunivasteen”. Intialaisrokotteen tehoksi arvioidaan 60 prosenttia ja sitä voidaan tuottaa 300 miljoonaa annosta vuodessa.

Intiassa on 10 miljoonaa koronavirustartuntaa ja 150 000 rekisteröityä koronaviruskuolemaa.

Rokotettavia satoja miljoonia

Rokotukset alkavat viikon kuluessa. Intian tavoitteena on rokottaa ilmaiseksi 300 miljoonaa ihmistä 1,35 miljardista vuoden ensimmäisen kuuden tai kahdeksan kuukauden aikana. Tämä tarkoittaisi varmasti ainakin iäkkäimpien suojaamista verrattain keski-iältään nuoressa kansakunnassa.

Rokotevalmistaja Intian seerumi-instituutti on jo varastoinut 50 miljoonaa annosta Astrazenecan rokotetta, mikä riittää kahdella annoksella 25 miljoonalle ihmiselle.

Intian seerumi-instituutti pystyy valmistamaan Astrazenecan rokotetta Intiassa. Yritys on maailman suurimpia rokotevalmistajia.

– Saa jokaisen intialaisen ylpeäksi, että molemmat luvan saaneet rokotteet voidaan tuottaa Intiassa, totesi pääministeri Narendra Modi Twitterissä.

EU:lle mahdollinen hidaste

EU:lle Astrazenecan rokotteen hyväksyminen Intiassa on siinä mielessä takaisku, että kyseisen rokotteen hankkiminen voi hidastua Intian jättitilausten myötä.

Astrazenecan rokotetta ei pidetä aivan yhtä tehokkaana kuin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronavirusrokotteita, mutta etuna on helpompi säilytys jääkaappilämpötiloissa, halvempi tuotantokustannus ja reilusti nopeampi tuotanto.

Astrazenecan rokote on hyväksytty Intian lisäksi Britanniassa, Argentiinassa ja El Salvadorissa.

Euroopan lääkevirasto EMA ei saa Astrazenecan myyntilupaa hyväksyttyä vielä tammikuun alussa, sillä sen omat kliiniset tutkimukset ovat kesken.

Ensin EU:ssa Modernan myyntilupa, ei kuitenkaan nopea helpotus

Seuraavaksi vuorossa EU-alueella on amerikkalaisen Modernan koronavirusrokotteen hyväksyminen. EMA kokoontuu keskiviikkona 6. tammikuuta päättämään Modernan myyntiluvasta.

Vaikka Moderna on rokotetesteissä tehokkaimmasta päästä, sitä voi olla vaikea saada nopeasti suuria määriä, sillä myös Yhdysvallat tarvitsee kipeästi yhtiön rokotetta omalle väestölleen.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen tuotannossa on ollut jo ongelmia. Moderna on puolestaan luvannut toimittaa vain reilut 100 miljoonaa rokoteannosta vuoden 2021 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, joista noin 80 prosenttia jää Yhdysvaltoihin.

Menot