Uutiset

Intia kieltää tupakoinnin filmeillä

Tupakointi joutuu yhä ahtaammalle. Nyt myös maailman toiseksi suurin elokuvatuottaja, Intian Bollywood, kieltää tupakoinnin näyttämisen filmien kohtauksissa.

Intian elokuvissa ei saa jatkossa näkyä myöskään tupakka-askeja eikä savukemainoksia. Jos elokuvan tarina vaatii ehdottomasti tupakan sytyttämistä, kuva pimennetään siksi ajaksi kun savuke näkyisi valkokankaalla.

– Uudet säännöt tulevat voimaan elokuussa. Päätimme antaa (Bollywoodille) hieman aikaa muuntaa filminsä ja saippuaoopperansa, Intian terveysministeriö ilmoitti.

Nähtäväksi jää, häviääkö tupakointi lopulta myös Hollywoodin filmeistä.

STT

Maailman pisin avioliitto perustuu hellyyteen ja viskinaukkuun

Lontoolaiset Percy Arrowsmith, 105, ja hänen vaimonsa Florence, 100, rikkoivat ennätyksiä 80. hääpäivänään. Heistä tuli keskiviikkona maailman pisimpään naimisissa ollut pariskunta.

Arrowsmithit avioituivat 1. kesäkuuta 1925, ennen kuin kuningatar Elisabeth II oli edes syntynyt.

Vuosikymmenien onnellisen avioliiton takana ovat parin mielestä yksinkertaiset niksit, hellyys ja hyvä mieli. Sänkyyn ei koskaan pidä mennä vihaisena. Ennen nukahtamista tapana on ollut syleillä ja suudella toista.

Pitkän iän takaa myös päivittäinen viskipaukku ja keskinäinen ystävyys.

– Mieheni on paras ystäväni. Meillä ei ole ollut aina helppoa, mutta hän on silti minun elämäni rakkaus. Riitelemme nykyään ainoastaan silloin, kun katson television saippuasarjoja. Hän vihaa niitä, kertoo rouva Arrowsmith.

Hääpäiväänsä Arrowsmithit juhlivat kotonaan muun muassa kuuden lapsenlapsensa ja yhdeksän lapsenlapsenlapsensa kanssa.

STT

Strawberry Fieldin ovet sulkeutuivat iäksi

Maailmankuulun lastenkodin Strawberry Fieldin ovet sulkeutuivat toissapäivänä Wooltonissa lähellä Liverpoolia. Kuolemattomaksi paikan teki John Lennonin vuonna 1967 kirjoittama kappale Strawberry Fields Forever. Beatlesin hittibiisistä muistettu lastenkoti ehti olla toiminnassa 68 vuotta, kertoo uutislehti Echo.

Pelastusarmeijan omistama lastenkoti jouduttiin sulkemaan avustusten loputtua. Viimeiset asukkaat muuttivat pois jo edellisellä viikolla. Talon jäähyväisissä asukkaat ja henkilökunta hyvästelivät lastenkodin kyynelehtien. Talon menetystä Strawberry Fieldin johtaja vertasi läheisen perheenjäsenen menettämiseen. Hän kiitti henkilökuntaansa myös vuosien sitoutumisesta työhönsä.

Lastenkodin seinät oli koristeltu vanhoilla valokuvilla ja Beatlesin innoittamilla piirroksilla. Tyhjennetystä talosta löytyi enää vain muutamia merkkejä sen aiemmasta käyttötarkoituksesta. Lelut ja pelit oli jettu talossa asuneiden lasten kesken. Kaikille talossa hoidetuille lapsille
oli hankittu myös uudet polkupyörät.

Strawberry Field pelastautui sulkemiselta jo kertaalleen 1980-luvulla. Silloin paikan pelasti Lennonin lesken Yoko Onon rahalahjoitus.

Asunnon uudesta käyttötarkoituksesta ei ole vielä tehty päätöstä. Pelastusarmeijalle talo lahjoitettiin jo vuonna 1936.
STT

Postinjakelu kompastui korkeaan kynnykseen

Kanadan posti uhkaa lopettaa postin jakelun ottawalaiselle naiselle. Syynä on naisen ovenkynnys, joka on kymmenen senttiä liian korkea.

Kun Christine Charbonneau haki postejaan viime perjantaina, hän löysi Kanadan postin edustajan ulko-oveltaan. Tämän mukaan Charbonneaun ovenkynnys oli yli 30 senttiä korkea, kaksikymmentä senttiä korkeampi kuin sallittu.

– Kukaan muu ei ole ovenkynnyksestä valittanut, Charbonneaun kerrotaan sanoneen.

– Iäkäs anoppinikaan ja lehdenjakajat eivät ole olleet vaikeuksissa kynnykseni vuoksi.

Kanadan postin edustajan mukaan kynnystä pitää joko madaltaa tai postilaatikko pitää siirtää muualle. Charbonneau on kieltäytynyt kaikista vaatimuksista jyrkästi.

STT

Päivän lehti

8.8.2020