fbpx
Uutiset

Intian koronatilanne räjähtää silmille – maassa kirjattiin vuorokaudessa 200 000 uutta tartuntaa

Kambodzhassa potilaita siirretään täpötäysistä sairaaloista kouluihin ja juhlasaleihin.
Intia on aiemmin tällä viikolla ohittanut Brasilian maailman toiseksi eniten tartuntoja todenneena maana. Asiantuntijoiden mukaan tartunnat ovat päässeet leviämään uskonnollisissa massatapahtumissa, poliittisissa joukkokokouksissa ja krikettiotteluissa.
Intia on aiemmin tällä viikolla ohittanut Brasilian maailman toiseksi eniten tartuntoja todenneena maana. Asiantuntijoiden mukaan tartunnat ovat päässeet leviämään uskonnollisissa massatapahtumissa, poliittisissa joukkokokouksissa ja krikettiotteluissa. Kuva: EPA

Intiassa on tilastoitu ennätysmäiset 200  000 uutta koronatapausta vuorokauden aikana, kertoivat viranomaiset. Koronaepidemian toinen aalto nousee nyt voimalla jättivaltiossa.

Uusia tartuntoja kirjataan nyt yli kaksi kertaa niin paljon kuin huhtikuun alussa, ja tapauksia on kaikkiaan ollut jo yli 14,1 miljoonaa 1,3 miljardin asukkaan maassa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli vuorokauden aikana yli tuhat ja kuolleiden kokonaismääräksi lasketaan lähes 175  000.

Intia on aiemmin tällä viikolla ohittanut Brasilian maailman toiseksi eniten tartuntoja todenneena maana. Asiantuntijoiden mukaan tartunnat ovat päässeet leviämään uskonnollisissa massatapahtumissa, poliittisissa joukkokokouksissa ja krikettiotteluissa.

Vuosi sitten Intiassa käyttöön otetut tiukat rajoitustoimet aiheuttivat suurta kurjuutta jättivaltion köyhimmille kansalaisille ja sysäsivät kansantalouden jyrkkään laskuun. Maan hallitus yrittää nyt kaikin tavoin välttää määräämästä vastaavia rajoituksia uudelleen.

Osavaltiot ovat tarttuneet toimiin itse. Maharashtra ja sen pääkaupunki Mumbai otti tällä viikolla käyttöön rajoituksia, joiden piirissä on 125 miljoonaa ihmistä.

Kambodzha “kuoleman partaalla”

Tilanne on erittäin paha myös Kambodzhassa. Rajusti leviävä koronavirus on ajanut maan kuoleman partaalle, varoittaa maan pääministeri Hun Sen. Maan pääkaupunkiin Phnom Penhiin ja naapurikaupunki Ta Khmauun määrättiin kahden viikon ulkonaliikkumiskielto.

Vain kaksi ihmistä joka taloudesta saa käydä ruokaostoksilla. Muuten kotoa saa poistua vain mennäkseen sairaalaan tai ostaakseen lääkkeitä.

Tartunnat lähtivät kovaan kasvuun helmikuussa, ja nyt pääkaupungin sairaalat ovat täpötäynnä. Potilaita varten on otettu käyttöön kouluja ja juhlasaleja.

Kambodzhassa on virallisten lukujen mukaan ollut vain 4  800 koronatapausta, ja maa on näyttänyt selviävän vähemmällä kuin naapurinsa.

Tapausten määrän uskotaan olevan todellisuudessa selvästi suurempi, koska maan terveydenhuolto on heikoissa kantimissa ja testaus on ollut riittämätöntä, asiantuntijat arvioivat.

Rokotetun omaiset vaativat Tanskassa korvauksia kuolemantapauksesta

Tanskan potilasturvallisuusviranomainen on saanut ensimmäisen korvausvaatimuksen, joka koskee koronarokotuksen jälkeen tapahtunutta kuolemantapausta. Potilas oli saanut Astra Zenecan rokotteen, eikä hänen veritulppansa yhteyttä rokotteeseen ole voitu sulkea pois.

Jyllands-Posten -lehden mukaan viranomainen on saanut kaikkiaan 29 korvausvaatimusta vakavista haitoista, joiden epäillään liittyvän Astra Zenecan rokotteeseen. Pfizerin rokotetta koskevia vaatimuksia on saatu kahdeksan.

Tanska ilmoitti keskiviikkona luopuvansa Astra Zenecan rokotteesta kokonaan, koska katsoo pärjäävänsä ilmankin.

Norjan odotetaan myöhemmin torstaina kertovan, jatkaako se Astra Zenecan rokotteen käyttöä. Tiedotustilaisuus asiasta pidetään kello 17 Suomen aikaa.

Asiasanat

Menot