fbpx
Uutiset

Intian muslimiedustajat eivät näy vaaleissa. "Tämä on salaliitto meitä vastaan. Äänemme kelpaavat, mutta ehdokkaamme eivät"

Maan muslimiväestö on kasvanut 1980-luvulta 200 miljoonaan ihmiseen, mutta samaan aikaan muslimiedustajien määrä parlamentissa on puolittunut.
Musliminaiset jonottivat vaalihuoneiston edustalla Mujgundissa Kashmirissa, jossa äänestettiin vaalien toisessa vaiheessa huhtikuun puolivälissä. Äänestäminen päättyy ensi viikon sunnuntaina. Kuva: FAROOQ KHAN / EPA
Musliminaiset jonottivat vaalihuoneiston edustalla Mujgundissa Kashmirissa, jossa äänestettiin vaalien toisessa vaiheessa huhtikuun puolivälissä. Äänestäminen päättyy ensi viikon sunnuntaina. Kuva: FAROOQ KHAN / EPA

Vaikka Intiassa on maailman toiseksi suurin muslimivähemmistö, meneillään olevissa jättivaaleissa muslimiehdokkaita on vain kourallinen, kertoo BBC. Ensi viikon sunnuntaina päättyvissä vaaleissa valitaan 543 edustajaa parlamentin alahuoneeseen. Kuluvalla viisivuotiskaudella muslimiedustajia on ollut 22.

Vuoden 2014 vaalit voitti hindunationalistinen BJP-puolue. Kuten viime vaaleissa, BJP on tälläkin kertaa asettanut ehdolle samat seitsemän muslimiehdokasta kuin viimeksi. Tuolloin yksikään heistä ei tullut valituksi. BJP havittelee 437 edustajanpaikkaa.

BJP:n haastajalla, toisella suurpuolueella Kongressipuolueella 423 ehdokkaasta 32 on muslimeja. Viime vaaleissa puolueella oli 31 muslimiehdokasta, joista seitsemän meni läpi.

Ahmad siirtyi riippumattomaksi ehdokkaaksi

Yksi heistä oli 63-vuotias veteraanipoliitikko Shakeel Ahmad. Huhtikuussa Kongressipuolue kuitenkin ilmoitti, ettei aseta Ahmadia ehdolle, kertoo BBC.

Ahmad on edustanut Intian 29 osavaltiosta yhtä suurinta, noin sadan miljoonan asukkaan Biharia maan itäosassa. Se on vaalien kannalta yksi ratkaisevimmista osavaltioista.

Ahmad reagoi tilanteeseen ilmoittamalla erosta ja asettumalla riippumattomaksi ehdokkaaksi. Poliittisten edustajiensa vähyydestä huolestuneet muslimit ottivat ehdokkuuden innostuneena vastaan.

Puolueen päätös hyllyttää Ahmad oli erikoinen, koska hän ei ole kuka tahansa edustaja. Ahmad on toiminut puolueessa 30 vuotta muun muassa puoluesihteerinä ja apulaisministerinä, ja hänen isänsä ja isoisänsä ovat olleet näkyviä hahmoja Kongressipuolueessa.

– Tämä on salaliitto meitä vastaan. Äänemme kelpaavat, mutta ehdokkaamme eivät, sanoi Maulana Quasmi, biharilaisen muslimijärjestön johtaja BBC:lle.

Kongressipuolue erottautuu BJP:stä markkinoimalla itseään vähemmistöjen puolustajana. Kuitenkin se on ollut muslimiaktivistien mukaan haluton asettamaan muslimeja ehdolle koalitiokumppaneiden menettämisen pelossa.

Muslimipoliitikot lähettivät puoluetta johtavalle Rahul Gandhille huhtikuussa kirjeen, jossa he pyysivät että puolue asettaisi Delhiin edes yhden muslimiehdokkaan. Gandhi jätti pyynnön huomioimatta.

Kova pelko valtapuoluetta kohtaan

Muslimien poliittinen edustus parlamentissa on kutistunut vuoden 1980 49 edustajasta viime vaalien 22 läpi menneeseen edustajaan.

Samassa ajassa muslimiväestön määrä on yli kaksinkertaistunut: Noin 15 prosenttia intialaisista on muslimeja, yli 200 miljoonaa ihmistä.

Muutos on tapahtunut vuosikymmenten aikana vähitellen, vaikka hindunationalistinen liike on saanut erityisesti näkyvyyttä viime vaalien BJP:n voiton ja Narendra Modin pääministeriksi nousun jälkeen.

– Muslimeihin on nyt iskostettu niin kova pelko BJP:tä kohtaan, että vaikka emme saa omia ehdokkaita, emme sano siitä mitään, sanoi Mustaqim Siddiqui muslimien poliittista osallistumista tukevasta järjestöstä.

Asetelmasta huolimatta uskonnolliset johtajat ovat kannustaneet muslimeja äänestämään Kongressipuoluetta, koska muitakaan vaihtoehtoja ei ole.

– Muslimien pitäisi itse hakea poliittista johtajuutta, ei vain odottaa, mitä puolueet heille antavat, Quasmi sanoi.

Menot