fbpx
Uutiset

Intian pääkaupungissa ilmanlaatu heikkeni entisestään – "Delhistä on tullut kaasukammio"

Intian pääkaupungissa Delhissä ilmanlaatu on huonoimmillaan koko vuonna. Kuva: STR
Intian pääkaupungissa Delhissä ilmanlaatu on huonoimmillaan koko vuonna. Kuva: STR

Ilmanlaatu heikkeni entisestään Delhissä ja sitä ympäröivissä kaupungeissa sunnuntaina Intiassa.

Maailman saastuneimpaan pääkaupunkiin oli jo perjantaina julistettu kansanterveydellinen hätätila. Koulut ja rakennustyömaat suljettiin useiksi päiviksi.

Pienhiukkasia ilmassa mittaava indeksi paheni yli 900:aan, kun jo yli 500 on “vakava-plus”. Indeksissä mikä tahansa yli 400 aiheuttaa riskin ihmisille, joilla on hengitystiesairauksia, ja terveetkin voivat saada oireita.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Savusumu oli niin paha, että yli 30 lentoa joutui laskeutumaan muille lentokentille huonon näkyvyyden vuoksi. Tiet näyttivät autioilta, kun ihmiset pysyttelivät sisätiloissa.

– Saastuminen on pahentunut sietämättömälle tasolle Pohjois-Intiassa, Delhin pääministeri Arvind Kejriwal sanoi Twitterissä.

Viranomaisten mukaan ilmanlaatuun ei ole odotettavissa parannusta ainakaan seuraavaan kahteen päivään. Vähäiset sateet viikonloppuna pahensivatkin saastetilannetta.

Ilmanlaatu on huonontunut ratkaisevasti lähinnä viljelykulotusten vuoksi.

– Delhistä on tullut kaasukammio, luonnehti delhiläisen konsulttiyhtiön johtaja Sachin Taparia Reutersin mukaan.

Maanantaina kaupungin viranomaiset aikovat rajoittaa yksityisajoneuvojen käyttöä pääkaupungissa autojen rekisterinumeroiden perusteella.

Delhin pääministeri sekä naapuriosavaltioiden Punjabin ja Haryanan pääministerit vaativat Intian hallitukselta lisätoimia.

Lisäksi ympäristöjärjestö aikoo tehdä vetoomuksen maan korkeimpaan oikeuteen viljelykulotuksesta. Vetoomuksessa yritetään saada osavaltioiden hallitukset rajoittamaan kulotuksia.

Menot