fbpx
Uutiset

Intiassa sadat alkoivat nälkälakkoon uuden kansalaisuuslain vuoksi

Japanin pääministerin vierailu Intiaan ja koilliseen Assamiin peruttiin levottomuuksien vuoksi.
Guwahatissa Intian Assamissa osoitettiin mieltä uudistettua kansalaisuuslakia vastaan polttamalla kadulla auton perävaunu. Kuva: STR
Guwahatissa Intian Assamissa osoitettiin mieltä uudistettua kansalaisuuslakia vastaan polttamalla kadulla auton perävaunu. Kuva: STR

Sadat ihmiset alkoivat nälkälakkoon Koillis-Intiassa, missä hallitus on sotilaiden voimalla ja internetin sulkemalla yrittänyt saada uuden kansalaisuuslain vastaiset levottomuudet talttumaan. Lain vastustajat pelkäävät, että muut kuin hindut joutuvat toisen luokan kansalaisen asemaan tässä yhdessä Intian etnisesti jakautuneimmista osavaltioista.

Asiasta kertovat uutiskanava CNN ja Reuters.

Assamin ja Tripuran osavaltioissa kansa ryntäsi kaduille kun hallitus virallisesti hyväksyi lisäyksen kansalaisuuslakiin. Laki antaa Intian kansalaisuuden naapurimaista Bangladeshista, Pakistanista ja Afganistanista tulleille siirtolaisille – paitsi jos he ovat muslimeja.

Oppositiopuolueiden mukaan laki on perustuslain vastainen, koska se määrittelee kansalaisuuden henkilön uskonnon mukaan. Maassa on 200-miljoonainen islaminuskoisten vähemmistö, jonka pelätään syrjäytyvän lain myötä.

Kaksi ihmistä kuoli poliisin luoteihin

Lain vuoksi puhjenneissa levottomuuksissa on kuollut kaksi ihmistä Guwahatissa, Assamin pääkaupungissa ja osavaltion tärkeimmässä kaupungissa. Lisäksi poliisin luodeista loukkaantui 26 ihmistä.

Tripurassa on keskiviikon jälkeen pidätetty noin 1 800 ihmistä.

Tuhannet ihmiset uhmasivat hallituksen asettamaa ulkonaliikkumiskieltoa torstaina osallistuakseen Assamin opiskelijaunionin tapaamiseen. Unioni on myös organisoinut nälkälakot.

Alueen levottomuuksien vuoksi Intia joutui perumaan maahan aiotun Japanin pääministerin Shinzo Aben vierailun.

Pääministeri Narendra Modin oli ollut tarkoitus isännöidä Aben vierailua Assamiin ensi viikolla. Intiassa pyritään siirtämään korkean tason vierailuja pois Delhistä Intian monimuotoisuuden osoitukseksi.

Assamiin on vuosikymmenten aikana suuntautunut iso siirtolaisvirta Bangladeshista. Uusi laki antaa Intian kansalaisuuden buddhalaisille, kristityille, hinduille, jainalaisille, parsilaisille ja sikheille, jotka ovat paenneet kolmesta islaminuskoisesta maasta Intiaan ennen vuotta 2015.

Intian muslimiliiga-puolue on vedonnut korkeimpaan oikeuteen, että laki on ristiriidassa maan perustuslain sekulaarien periaatteiden kanssa, joiden mukaan kaikki ovat tasa-arvoisia uskonnosta riippumatta.

Menot