Uutiset

Intoa täynnä olympiajäälle

Juuso Hietanen puhkuu intoa vanhassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa. KHL:n Torpedo Nizhni Novgorodissa pelaava Hietanen pääsi virittelemään olympialaisiin tutussa hallissa Rinkelinmäellä. Koululaisten aamujäiden ja HPK:n A-nuorten harjoitusten kautta hän lähtee myöhään torstaina kohti Sotshin olympialaisia.

– Lähden olympialaisiin hyvin mielin ja innoissani. Olympialaisissa pelaan ensimmäisen kerran. Onhan se eri juttu kuin MM-kisat, koska olympialaisissa ovat kaikki maailman huiput – ja monen lajin – mukana.

Hietanen myöntää, että yksi hänen unelmistaan huippu-urheilijana on toteutumassa.

– Olympialaiset ovat kerran neljässä vuodessa. Mukana ovat parhaat NHL-pelaajatkin. MM-kisojen aikaanhan NHL on vielä kesken.

Eikä Suomen jääkiekkojoukkue lähde olympialaisiin vain edustamaan maata. Kyllä Sotshissa on tarkoitus yltää mitaleille niin kuin neljä vuotta sitten Vancouverissa (pronssi) ja sitä ennen Torinossa (hopea), Naganossa (pronssi), Lillehammerissa (pronssi) ja Calgaryssä (hopea).

– Mitali mielessä Sotshiin mennään pelaamaan. Ei voi olla muuta vaihtoehtoa. Se olisi meiltä kova saavutus ja mahtava suoritus, Hietanen vakuuttaa.

Hän odottaa kisoissa oikeastaan vain kovia pelejä.

– Kaikilla mailla on siellä hyvä joukkue, eikä helppoja pelejä ole yhtään. Mielenkiintoista on sekin, että Kanada on samassa alkulohkossa meidän kanssamme.

Hietanen ei edes epäile Suomen mahdollisuutta menestyä.

– Meillä on hyvä porukka ja sillä on aina mahdollisuus voittaa. Turnaus on lyhyt ja menestys on kiinni yksittäisistä peleistä.

Kisa-asussa

Hietasella oli Hämeenlinnassa mukanaan Suomen olympiajoukkueen viralliset kisavaatteet.

– Lätkäkassillisen verran tavaraa sain. Siellä on toppapukua, pipoa ja puseroa. Vasta avasin kassin kannen. En oikein edes vielä tiedä mitä kaikkea sieltä löytyy, hän naurahtaa.

Joka tapauksessa olympiavaatteissa jo lähdetäänkin Sotshiin.

– Olemme saaneet selvät ohjeet, mitä vaatteita milloinkin käytetään.

Kolme liigapelaajaa (Juhamatti Aaltonen, Lasse Kukkonen, Ossi Väänänen), kuusi KHL-pelaajaa (Hietanen, Sami Lepistö, Pertri Kontiola, Leo Komarov, Jori Lehterä ja Antti Pihlström), valmentajat ja joukkueen johto. Tässä on Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen eturintama Sotshiin. NHL-pelaajat ehtivät olympiakaupunkiin ensi viikon alussa ja pelit alkavat torstaina.

Hietanen ei vielä osannut sanoa, käveleekö hän Suomen joukkueen rivistössä olympialaisten avajaisissa perjantaina.

– Luulisi kuitenkin, että olemme avajaisissa. Ja totta kai mielelläni avajaisiin menisin. Sekin olisi ainutkertainen juttu.

Ruotsin kautta Venäjälle

Juuso Hietanen on ehtinyt paljon 28-vuotiaaksi jääkiekkoilijaksi. HPK:ssa hän juhli suomenmestaruutta ja pronssia. Hietanen lähti Kerhosta Ruotsiin vuonna 2007 melkein samalla ovenavauksella kuin mestarivalmentaja Jukka Jalonen Leijoniin.

Ruotsissa Hietanen pelasi kolme kautta Gävlen ylpeyden Brynäsin puolesta ja sen jälkeen kauden Jönköpingissä HV-71:n paidassa. Ruotsista miehen matka jatkui Venäjälle ja seuraksi valikoitui KHL:n Torpedo Nizhni Novgorod. Torpedon puolesta Hietanen puolustaa jo kolmatta kauttaan ja hänen sopimuksensa seurassa kattaa vielä ensi kauden.

Ja hyvin on mennyt pitkin matkaa. Elitserienissä Hietanen sai kaudella 2009-10 peliaikaa enemmän kuin kukaan muu. Torpedossa mies on luottopuolustaja, myös isoimmalla jääajalla. Tänä vuonna hän oli mukana myös KHL:n tähdistöottelussa.

Leijonissa Hietanen on pelannut kolmet MM-kisat.

– Olen tyytyväinen. Olen pystynyt pelaamaan aika tasaisesti päivästä toiseen. Isoja heilahteluita ei ole ollut ja paljon olen saanut vastuuta, mies miettii.

Olympialaisten jälkeen KHL:ssa on jäljellä neljä runkosarjan kierrosta. Torpedo päättää sarjan vierasturneeseen. Play off -paikan se on jo varmistanut.

– Olemme nyt neljäntenä ja sitä sijaa tavoittelemme, jotta saisimme kotiedun playoffsiin. Neljä joukkuetta kamppailee siitä neljännestä sijasta, Hietanen tuumaa.

Hänen joukkuekavereitaan latvialaisen Peteris Skudran valmentamassa joukkueessa ovat muun muassa Jarkko Immonen ja Sakari Salminen.

– He ovat vetäneet hyvän kauden ja ovat isossa roolissa. Kavereille on tullut onnistumisia koko ajan.

Pelaaminen KHL:ssa on Hietasen mielestä kovempaa touhua kuin Suomessa ja Ruotsissa.

– Reissaaminenkin sen tekee. On aikaeroja ja pitkät lennot. Totuttelua se ainakin vaatii.

Seurojen toimintatavatkin ovat erilaisia kuin esimerkiksi Suomessa.

– Miehet vaihtuvat ja ukkoa menee edestakaisin. Harvemmin siitä meitä pelaajia sen kummemmin informoidaan, hän naurahtaa.

Hietanen on tehnyt tällä kaudella Torpedolle 28 pistettä (9+19). Oma KHL:n piste-ennätys on vain kahden pojon päässä.

– Toivottavasti enkka tulee. Tosin eihän se mikään pääjuttu ole, vaikka kyllä siellä tuijotetaan paljon tilastoihin. Näkevätkö sitten yleisesti ottaen siinä sarjassa tilastojen taakse, se onkin toinen kysymys. Joka tapauksessa voiton arvo tuntuu Venäjällä olevan isompi kuin Suomessa tai Ruotsissa. Siellä seuraorganisaationkin mieliala vaihtelee hirveästi tuloksen mukaan.

Hyvin viihtynyt

Hietasella ei ole pahaa sanottavaa Nizhni Novgorodista. Hän vakuuttaa viihtyneensä avopuolisonsa Annikan kanssa 1,3 miljoonan asukkaan kaupungissa.

– Oikeastaan jopa yllättävän hyvin, paremmin kuin odotinkaan. Olen oppinut tuntemaan siellä paikkoja. Kaikki löytyy mitä tarvitaan. Ruokakaupoissa on suomalaisiakin tuotteita ja sekin helpottaa elämää.

Nizhni Novgorod tunnettiin ennen Gorkin kaupunkina. Se sijaitsee noin 400 kilometriä Moskovasta itään.

– Jääkiekkobuumi on siellä noussut selvästi sinäkin aikana, kun olen siellä pelannut. Tälläkin kaudella halli on ollut aina lähes täysi.

Torpedon kotihalliin mahtuu 5 600 katsojaa.

– Se ajaa asiansa. Hallin pukusuojat remontoitiin ja ne ovat liigan parhaat. Sieltä löytyy uima-allas, saunat ja uusi punttisali, Hietanen kertoo. (HäSa)

 

 

 

 

Asiasanat

Päivän lehti

1.6.2020