fbpx
Uutiset

Irakilaiskaksosten oikeudenkäynti siirtyi — Hovissa kuullaan kolmea uutta todistajaa, neljäs ei voi todistaa sukupuolensa takia

Turun hovioikeus on siirtänyt irakilaiskaksosten sotarikosepäilyjen oikeudenkäyntiä. WhatsApp -viestien odottelu kannatti, sillä hoviin ollaan nyt saamassa puolustuksenkin todistajia.
Irakissa tapahtuneista sotarikoksista syytetyt kaksosveljekset odottivat oikeudenkäyntiä tiistaina Turun hovioikeudessa.

Irakilaiskaksosten sotarikosepäilyjen käsittely Turun hovioikeudessa siirtyy todistajien kuulemiseen liittyvien vaikeuksien takia.

Oikeudenkäynnin piti alkaa tiistaina, mutta hovioikeus päätti odottaa vuorokauden Irakissa asuvien todistajien vastauksia WhatsApp -viestisovelluksen kautta. Tarkoituksena oli varmistaa, suostuvatko todistajat todistamaan ja minkälaisin järjestelyin.

Odottaminen kannatti, sillä kolme puolustuksen todistajista suostui kuulemiseen Irakissa.

– Neljäs todistajista on mennyt naimisiin, ja hänen uusi heimonsa on ilmoittanut, ettei hän voi naisena todistaa oikeudessa, kertoi toisen veljen puolustusasianajaja Mika Miesmäki hovioikeudelle.

Viidettä todistajaa ei tavoitettu, mutta sekä puolustus että syyttäjä olivat erittäin tyytyväisiä.

– Tämä on erittäin hyvä tilanne verrattuna käräjäkäsittelyyn, jonne emme tavoittaneet yhtäkään puolustuksen todistajaa kuultavaksi, kommentoi valtionsyyttäjä Tom Laitinen Lännen Medialle.

Laitinen kertoo, että oikeusapupyyntö Irakiin lähti elokuun lopussa. Nyt kun todistajat ovat varmistaneet lausunnon antamisen, Laitinen pyrkii kiirehtimään Irakia järjestelyissä.

– Aikataulua on vaikea arvioida. Täytyy muistaa, että Irakissa infrastruktuuri on hyvin erilainen kuin meillä. Siellä tieto viranomaisten välillä kulkee paljolti vielä kirjeitse, Laitinen selvitti.

– Lisäksi Irakissa on ollut isoja, väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia viime aikoina, joten siellä viranomaisten fokus saattaa olla enemmän lähitapahtumissa kuin Suomessa järjestettävässä oikeudenkäynnissä.

Turun hovioikeus päätti, että koska Irakin valtion suostumus todistajien kuulemiseen puuttuu ja aikataulu on avoinna, oikeudenkäyntiä on pakko siirtää. Tuomioistuimilla ei ole toimintaoikeutta vieraiden valtioiden alueilla, vaan todistajanlausunnot voi ottaa vain sen valtion tuomioistuin, jonka alueella lausunto annetaan.

Uuden oikeuskäynnin ajankohdasta hovioikeus päättää, kun kaikki käytännönjärjestelyt ovat kunnossa. Järjestelemistä tässä jutussa riittää, sillä epäillyt rikokset eivät ole tapahtuneet Suomessa, eikä niissä ole ollut osallisina Suomen kansalaisia.

Kansainvälisten sopimusten mukaan Suomi on kuitenkin velvollinen tutkimaan jutun, sillä kyseisistä erittäin vakavista rikoksista epäillyt henkilöt oleskelevat Suomen alueella. Valtakunnansyyttäjä vaatii kaksosille elinkautista vankeutta Irakissa tapahtuneista terroristisista murhista ja sotarikoksista.

Kaksosveljekset kertoivat tiistaina oikeudelle, että heidän Irakissa asuvat tuttavansa pelkäävät Irakin viranomaisia. Kaksosten käsitys oli, että heidän puolestaan puhuvia henkilöitä saattaisi uhata Irakissa jopa kuolema.

Kaksoset uskoivat, että paras tapa olisi järjestää todistajien kuuleminen Turkissa. Keskiviikkona todistajat olivat kuitenkin ilmoittaneet, että suostuvat kuulemiseen irakilaisessa tuomioistuimessa.

– Irakissa viranomaiset eivät toimi välttämättä samalla tavalla joka alueella. Todistajat ilmoittivat tuomioistuimen, jossa he uskaltavat antaa lausunnon, toisen veljen puolustusasianajaja Miesmäki kuvaili Lännen Medialle.

– Mutta meille on korostettu, että vaara on silti olemassa ja todistajat ottavat ison riskin suostuessaan todistamaan.

Irakilaiset kaksosveljekset saapuivat Suomeen turvapaikanhakijoina syyskuussa 2015. Saman vuoden joulukuussa poliisi otti heidät kiinni vastaanottokeskuksesta, jonka muut asukkaat uskoivat tunnistaneensa veljekset terroristijärjestö Isisin teloitusvideolta.

Kaksoset olivat tutkintavankeudessa puolitoista vuotta. Kesäkuussa 2017 Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti heidät kaikista syytteistä näytön puuttuessa.

Lännen Media selvitti, että käräjäoikeuden loppuun mennessä irakilaiskaksosten sotarikosjutun selvittäminen oli maksanut Suomelle jo ainakin puoli miljoonaa euroa.

Menot