fbpx
Uutiset

Irakilaiskaksosten sotarikosjuttu jatkuu marraskuussa Turun hovioikeudessa – lasku jo lähes puoli miljoonaa euroa

Oikeudenkäynnissä on tarkoitus kuulla puolustuksen videotodistelua Irakista. Irakilaiskaksosia syytetään Turun hovioikeudessa terroristisista murhista ja sotarikoksista Irakissa. Syyttäjä vaatii heille elinkautista vankeutta. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi aiemmin syytteet.
Irakilaisten kaksoisveljesten oikeudenkäynti jatkuu Turun hovioikeudessa näillä näkymin 7. marraskuuta.

Sotarikoksista ja terrorismimurhista syytettyjen irakilaisveljesten oikeudenkäyntiä jatketaan viimeisten tietojen mukaan 7. marraskuuta. Turun hovioikeus piti asiasta perjantaina valmisteluistunnon, jossa aikataulusta sovittiin.

Hovioikeudessa käsiteltävä tapaus on kangerrellut, koska puolustuksen Irakissa oleskelevia todistajia on ollut vaikeaa tavoittaa.

Viime tiistaina hovioikeus tavoitteli puolustuksen todistajia WhatsApp-viestisovelluksella, jotta todistamisen käytännön järjestelyistä ja aikataulusta saadaan sovittua. Keskiviikkoon mennessä kolme viidestä todistajasta lupautui todistamaan Irakissa.

– Tarkoitus on kuulla heitä videoitse merten yli, kertoo puolustusasianajaja Mika Miesmäki Lännen Medialle.

Pelkona oli, etteivät todistajat suostu todistamaan Irakin viranomaisten pelosta. Kaksoisveljet arvelivat, että heidän puolestaan todistavia uhkaisi Irakissa jopa kuolema.

Ainoastaan sen maan tuomioistuin voi ottaa todistajanlausunnot vastaan, missä henkilöt oleskelevat. Suomalaisella tuomioistuimella ei ole toimivaltaa Irakissa.

Yli tuhat tapettua aseetonta

Valtakunnansyyttäjä vaatii kaksosille elinkautista vankeutta terroristista murhista ja sotarikoksista.

Heitä syytetään osallisuudesta niin sanottuun Camp Speicherin joukkomurhaan Irakissa vuonna 2014. Isis-taistelijat tappoivat tuolloin yli tuhat miestä, jotka olivat aseettomia Irakin armeijan sotilaita.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi veljesten kaikki syytteet vuosi sitten keväällä. Kaksosia ei voitu tunnistaa riittävän luotettavasti joukkomurhan tekijöiksi.

Valtionsyyttäjä Tom Laitisen mukaan syyttäjän ei ole tarkoitus tuoda hovioikeuteen uutta todistusmateriaalia tai todistajia.

Suomen viranomaiset saivat tiedon epäilystä Forssassa sijaitsevan vastaanottokeskuksen muilta asukkailta vuonna 2015.

Muut asukkaat epäilivät, että veljekset ovat Isisin propagandavideolla esiintyvät kaksoset.

Videolla barettipäinen mies ampuu lähietäisyydeltä miehen, joka makaa aseettomana maassa.

Sopimukset velvoittavat Suomea syyttämään

Irakilaisveljeksiä vastaankäydään oikeutta Suomessa, koska he saapuivat maahan turvapaikanhakijoina vuonna 2015 ja ovat yhä Suomessa.

Kaksoset eivät ole Suomen kansalaisia, eikä rikoksiin liity muitakaan suomalaisia.

Kansainvälisten sopimusten mukaan valtioiden on saatettava rikosvastuuseen henkilöt, joita epäillään erityisen vakavista rikoksista, vaikka syytteiden mukaiset teot olisivat tapahtuneet toisen maan alueella.

Sellaisia ovat esimerkiksi sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan.

Sopimuksia perustellaan sillä, että sotarikolliset pakenevat hyvin usein muiden valtioiden alueelle. Sopimusten avulla turvataan, että rikoksista epäiltyjä syytetään olinpaikasta riippumatta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoi aiemmin Lännen Medialle, että tutkinnassa harkitaan jatkuvasti, onko tapausta tarkoituksenmukaista selvittää edelleen Suomessa.

Harkinta on tarpeen, koska vieraan valtion alueella tapahtuneen rikoksen selvittäminen on erittäin vaikeaa.

Irak on vaatinut veljesten luovuttamista, mutta Suomi ei luovuta rikoksentekijöitä maihin, joissa heitä saattaa uhata kuolemantuomio.

Puolen miljoonan euron lasku

Veljesten jutun käsittely on maksanut Suomelle tähän mennessä yhteensä ainakin 470 000 euroa.

Keskusrikospoliisi laski rikostutkinnan hinnan Lännen Median pyynnöstä. Tutkinnan osuus maksoi noin 180 000.

Muut kustannukset muodostuvat tutkintavankeudesta, asianajokuluista sekä tuomioistuinten ja syyttäjälaitoksen kustannuksista.

Jos veljekset todetaan syyttömiksi, he ovat oikeutettuja ainakin 50 000 euron korvauksiin tutkintavankeudessa viettämästään ajasta.

Menot